maanantai 2. joulukuuta 2013

Ajankuluketta automatkoille

Pitkät automatkat ovat helposti tylsistyttäviä. Pientä ajankulua saa katselemalla paikkojen ja teiden nimiä. Niille voi keksiä mielessään uusia merkityksiä. Voi vaikkapa viritellä sananlaskuja. Ensin ahmoo, sitten haimoo. 

Pitkistä nimistä voi etsiä sanoja jättämällä pätkän alusta ja lopusta pois. Niitä voi löytää hämmästyttävän paljon. Esimerkiksi Isontammentie Vantaalla.

- isontammentie
- iso
- ison
- isonta (pohjana vanhan raamatunkäännöksen sana "isota")
- isontammen
- sonta
- sontamme
- on
- tammen
- tammentie
- amme
- ammenti (ammensi)
- me
- en
- tie.

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Mikä ihmeen Bitcoin?

Viime aikoina on kirjoitettu paljon virtuaalivaluutta Bitcoinista. Se on netissä yleistyneiden vertaispalveluiden huipentuma. Se on rahayksikkö, jota kukaan ei omista, ei hallinnoi, ei ohjaa. Bitcoineja ei ole olemassa fyysisessä muodossa. Kolikot ovat tietokoneilla olevia tiedostoja. Koska Bitcoinilla ei ole takanaan keskuspankkia tai ylipäänsä mitään ylläpitäjää, kolikoiden arvo muodostuu vain siitä, että jotkut haluavat maksaa niistä. Kolikoita tehdään lisää, mutta hidastuvaa tahtia ja vähitellen niiden teko loppuu vallan. Jos Bitcoinien kysyntä kasvaa, niistä tulee pulaa ja niiden arvo nousee. Koska kukaan ei säätele valuutan arvoa, myyntipaniikki johtaa arvon romahdukseen. Bitcoinien liikkeitä on käytännössä mahdoton seurata. Se onkin saanut vahvan aseman rikollisten välisessä käupankäynnissä.

Wikipediassa on Bitcoinista hyvä kuvaus. Siinä on myös ohjeet, miten Bitcoinin käytössä pääsee alkuun.

Mikä on Bitcoinin merkitys tavalliselle kansalaiselle?

- Bitcoineilla voi maksaa. Niitä vastaanottavia tavaran ja palveluiden myyjiä on tuhansia, ja määrä kasvaa koko ajan. Maksamisen kustannus on marginaalinen tavalliseen rahaliikenteeseen verrattuna. Verkkopalveluiden ostaminen voi olla kätevämpää kuin esimerkiksi Paypalilla.
- Bitcoineja voi ostaa ja myydä, myös Suomessa. On olemassa "virallista" valuutanvaihtoa ja hähmäisen tuntuista "tavataan kahvilassa" -vaihtoa.
- Bitcoinit ovat omassa kukkarossaan. Luottokorttejaan tai pankkitilejään ei tarvitse sekoittaa asiaan. Kukkaroa voi säilyttää omassa koneessaan. Siitä voi tehdä varmuuskopion. Jos kone hajoaa eikä varmuuskopiota ole, rahat ovat mennyttä. Koneelle tunkeutuja voi varastaa kukkaron. Silloin raha on menetetty, eikä varmuuskopio auta.
- On olemassa "pankkeja", joihin Bitcoineja voi tallettaa. Lyhyen ajan sisällä on tapahtunut ainakin kolme pankkiryöstöä. Tallettajat ovat metttäneet rahojaan.
- Valuutan arvo vaihtelee voimakkaasti. Sen arvo voi huomenna olla kaksinkertainen tai vain puolet tämänpäiväisestä.
- Valuuttapelureille Bitcoin on arvon vaihtelun ja pienten kustannusten takia oiva kohde. Hinta on ollut viime aikoina jyrkässä nosussa. Jatkuuko se vai tuleeko romahdus? Jos aiot pelata Bitcoinin vaihtokurssilla, opettele ensin pörssissä osakkeilla, johdannaisilla ja tavallisilla valuutoilla.

Bitcoin-markkinasta on tietoa esimerkiksi täällä.
Tässä osoitteessa on vaihtokursseja Saksassa.

Lisäys 6.12.
Kaikkien aikojen suurin bitcoin-ryöstö tapahtui tällä viikolla, kun erityisesti huumeiden myyntiin keskittynyt kauppapaikka Sheep Marketplace ryöstettiin.

Lisäys 8.12.
Täällä on suomalainen Bitcoin-palvelu. Siellä voi esim. maksaa laskuja bitcoineilla. Palvelun ottama marginaali on europohjaisten pavleujen tasolla.

Helsinkiin tulee Bitcoin-automaatti