perjantai 5. joulukuuta 2014

Vihdoinkin kunnollisia lamppuja, ainakin toivottavasti

Kunnollisia lamppuja ei ole saanut sitten hehkulamppujen aikakauden. Ongelmansa oli niissäkin. Söivät hirveästi sähköä ja saivat varjostimen ruskistumaan. Pienoisloistelamput ovat onnettomia. Oikeastaan vika niissä on, että ei tiedä, mitä ostaessaan saa. Jotkut kestävät vain hetken, jotkut välkkyvät syttyessään, jotkut alkavat valaista vasta monen minuutin kuluttua. Jotkut toimivat kunnolla monta vuotta. Ja ne ovat ongelmajätettä. Sen vastaanottopaikkoja on harvassa.

Ledlamput lupasivat parannusta. Ne ovat tähän asti olleet kovin heikkotekoisia ja väriltään kovan valkoisia.

Pari päivää sitten 15 watin lamppu lakkasi toimimasta, eikä varalla ollut yhtään. Riensin Clas Ohlsonille ostamaan uutta. Mutta voi. 15-wattisia oli vain sellaisia, jotka syttyvät ja sammuvat oman valokennon mukaan. Seuraavaksi Ikeaan. Siellä ei ollut pienoisloisteputkia lainkaan. Mutta: tarjolla oli uutuus. 1000 lumenin, 13 watin led-lamppu, jonka väri on lähellä hehkulampun väriä. Se antaa kirkkaan tasaisen valon ja syttyy heti kirkaana. Sitä voi myös himmentää. Kestämisestä on vaikea sanoa mitään, palaan (toivottavasti) asiaan parinkymmenen vuoden kuluttua.

Ikea ei ole maksanut tästä postauksesta. Valitettavasti.

maanantai 1. joulukuuta 2014

Uimarannalla, näytös 3

Uimaranta joulukuun harmaudessa. Hanhet ovat menneet paskomaan etelän maihin. Muutamia sorsia uiskenteli kaikessa rauhassa tai sitten niin jäykkinä viileydestä, että eivät ihmisestä paljon välittäneet. Taustalla omakotitalo lykkää pienhiukkasia taivaalle. Suurimmat pienhiukkaset (pitäsikö sanoa suurhiukkaset?) putoavat naapurin pihaan ja imeytyvät ilmanvaihdosta sisään. Ne ärsyttävät ohikulkijan kurkkua ja tekevät kaikkea muuta ikävää. Siitä ei ole montaakaan vuotta, kun uuden talon tulisija oli liki pakollinen. Mitähän muuten maksaisi hiukkassuodatin savupiippuun?



sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Käännössanakirjoja

Netti on tulvillaan sanakirjoja. Useimmat niistä ovat huonoja, ilmeisesti ns. matkailusanakirjoista kiskaistuja, sellaisia, joissa kullakin sanalla on yksi vastine jokaisessa kielessä. Mutta joukossa on oikeasti hyödyllisiäkin sanakirjoja. Tässä pari niistä.

Sanakirja.org. Hesarin logoa kantava nettisivu. Usein hyödyllinen, Näyttää vaihtoehtoiset käännökset ja synonyymit.  Jättää aika usein ilman käännöstä. Joskus sattuu, että ilmoittaa jonkin sanan synonyymiksi, mutta ei tunne sille käännöstä. Ansaintalogiikka ei jää epäselväksi. Mainokset suorastaan tukevat päälle.

















Redfox. Tämä palvelu on aivan uusi Suomessa. Minulla ei ole kokemusta sen laajuudesta. Käännökset ja synonyymit tulevat varsin samanlaisina kuin Sanakirja.org'issa. Lisänä tulevat kontekstiesimerkit, määritelmät ja käyttöesimerkit. Kontekstiesikerkit tulevat joskus lähtökielellä joskus englanniksi. Määritelmät ovat yleensä hyviä. Ne ovat lähtökielellä. Käyttöesimerkeissä on joskus käännös, joskus ei. Ne näyttäisivät olevan kootut elokuvien tekstityksistä. Kaikki esimerkit eivät osu ihan kohdalleen, mikä kertoo, että ne on koottu koneellisesti. Rexfoxissa ei ole mainoksia. Perusversio on ilmainen, laajemmista ominaisuuksista joutuu maksamaan. Palvelun tarjoaja ei kerro itsestään juuri mitään.