Ilmaisten kirjojen latauspaikkoja

Netissä on useita paikkoja, joista voi ladata kirjoja ilmaiseksi. Nämä kirjat ovat enimmältään klassikkoja, joiden tekijänoikeudet ovat vanhentuneet. Jonkin verran on teoksia, joiden kirjoittaja on antanut ne vapaasti jaettavaksi. Tässä muutamia hyviä latauspaikkoja.

Kirjastot, esimerkiksi pääkaupunkiseudun Helmet lainaavat myös sähköisiä kirjoja. Kirjastokortti pitää hakea fyysisesti kirjastosta, mutta lainaaminen hoituu tietokoneella. Kirjastoissa on myös uudempaa kirjallisuutta sähköisenä. Kirjoja ei saa omaksi, vain lainaan.

Project Gutenberg. Suurin tai ainakin kaunein. 42 000 ilmaista kirjaa useissa muodoissa, epub, kindle, html, plain text. Kirjat ovat tietenkin pääosin englanninkielisiä, mutta skandinaavisiakin on aika mukavasti.

Standard Ebooks. Ulkoasultaan kaunisteltuja kirjoja Gutenbergista, Internet Archivesta ja muista lähteistä.

Project Gutenberg Australia ja Project Gutenberg Canada. Näistä kannattaa käydä etsimässä, jos ei löydä varsinaisesta Gutenbergista. Toinen kanadalaispohjainen kirjavarasto on  https://www.fadedpage.com/.  Siellä on runsas 6000 teosta. Osa saattaa hyvinkin olla saatavissa vain sieltä. Nämä paikat noudattavat Suomessakin tuttua vanhenemissääntöä: 70 vuotta kirjailijan, kuvittajan ym. kuolemasta. USA:n sääntö on 90 vuotta. 

 Project Runeberg. Ruotsalaisten Gutenberg. Teokset ovat siis lähinnä ruotsalaisia, seassa norjalaisia ja tanskalaisia, jokunen suomalainenkin.

Litteraturbanken. Toinen vanhojen ruotsalaisten kirjojen kokoelma. Näyttää olevan paremmassa hapessa kuin Runeberg.

Projekti Lönnrot. Suomalainen Gutenberg. Sisältö on aika suppea. Lieneekö paikka nukahtanut tai ainakin on säästöliekillä.

Wikisource. Wikipediaporukan kirjapaikka. Se mainostaa, että siellä on yli 300 000 tekstiä. Pääosa teksteistä on tietenkin englanninkielistä. Vasemman reunan palkissa on kielivalikko. Esimerkiksi tanskankielen valitsemalla saa viitisenkymmentä teosta. Perusklassikot ovat myös Wikisourcessa. Kaikki aineisto on julkaistu ennen vuotta 1923.

Wikibooks on toinen saman porukan yritelmä. Sen on tarkoitus olla oppikirjojen kokoelma. Tekstejä on vähän, suuri osa niistä on suppeita ja ajastaan jälkeen jääneitä.

Suomalaisen kirjallisuuden seuran digikirjasto.  SKS.n digikirjasto sisältää kotimaista kaunokirjallisuutta ja kansanperinnejulkaisuja pääasiassa 1800-luvulta. Arkistosta löytyy Juhani Ahon, Minna Canthin ja Aleksis Kivenromaaneja ja novelleja pdf- ja jpg-kuvatiedostoina.

Kansalliskirjasto. Muun muassa (iki)vanhoja sanomalehtiä ja aikakausleihtiä.

The Internet Archive. Sisältää myös suomenkielisiä dokumentteja ja kirjoja. Haku on pikkasen hankalakäyttöinen. Archive kertoo itsestään näin: The Internet Archive, a 501(c)(3) non-profit, is building a digital library of Internet sites and other cultural artifacts in digital form. Like a paper library, we provide free access to researchers, historians, scholars, the print disabled, and the general public.

HathiTrust Digital Library

HathiTrust Digital Library is a digital preservation repository and highly functional access platform. HathiTrust provides long-term preservation and access services to digitized content from a variety of sources, including Google, the Internet Archive, Microsoft, and in-house member institution initiatives. Items in the public domain are in full-view for everyone and items held in copyright are searchable.

17+ miljoonaa digitoitua (sivukuvat) kirjaa ja julkaisua. Valtaosa tietysti englanninkielisiä, esimerkiksi Lagerlöfiltä on vain kaksi teosta.

Open Library. Library sanoo, että siellä on yli miljoona nimikettä. Kaikki ne eivät ole suinkaan ilmaisia, eikä kaikkia ole siellä, on vain linkit ostopaikkoihin.

Kansalliskirjaston julkaisuarkisto. Täällä on suppea kokoelma varsinkin vanhaa suomalaista kirjallisuutta.

Doria.  Doria on Kansalliskirjaston ylläpitämä julkaisuarkisto, jossa on usean organisaation tuottamaa sisältöä.

Loyal Books. Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads. 7000 kirjaa ja äänikirjaa. Luokiteltu genreittäin ja kielittäin.


Google books. Googlen kunnianhimoinen yritys skannata kaikki maailman kirjat. Joutui vastatuuleen ja näyttää, että Google aikoo haudata koko mestan hiljaisuudessa. Täällä on näytepaloja myös uusista kirjoista.

Amazon.  Amazonilta löytyy reilu valikoima ilmaisia e-kirjoja suoraan Kindle-lukulaitteeseen tai -sovellukseen ladattavaksi. Osa kirjoista on klassikoita, ja jopa aivan uusia, mutta ei ehkä
myyntitilastojen kärjestä.

Applen iBook-kauppa.  Apple tarjoaa omassa iBook-kaupassaan myös ilmaisia e-kirjoja.Ne löytyvät Books-sovelluksessa Store-linkin alta.

Goodreads. Kirjojen lukijoiden mesta. Täällä voi pitää luetteloa lukemistaan kirjoista ja keskustella niistä muiden kanssa. Auttaa myös löytämään kirjoja, antaa suosituksia.

Elisa kirja. Elisa kirja on varsinaisesti e-kirjakauppa. Se mainostaa, että saatavilla on 400 ilmaista kirjaa.  Ne ovat tietenkin pääosin klasikoita, joiden tekijänoikeudet ovat kuivuneet. Hyvää Elisan ilmaiskirjoissa on se, että tarjolla on menestysklassikoiden suomennoksia, joita ei esimerkiksi Gutenbergista löydä. Huonoa on se, että pitää asentaa erityinen lukuohjelma. Tämä taas tarkoittaa, että ostamansa kirjat voi menettää, kun Elisa niin tahtoo. Mutta jos ei mitään maksanut, ei paljon häviäkään.

EPDF  (https://epdf.pub/) on harrastajien ylläpitämä sivusto, johon kuka tahansa saa ladata kirjoja ja muuta aineistoa. Näyttää löytyvän myös kirjoja, joiden copyright ei ole vanhentunut.

Litteraturbanken  https://litteraturbanken.se/
Litteraturbanken tillgängliggör svensk skönlitteratur och andra texter av vikt för vår förståelse av det litterära kulturarvet.

HathiTrust Digital Library https://www.hathitrust.org/
HathiTrust on tieteellisten kirjastojen yhteenliittymä. Kirjat - usein skannattuina sivukuvina - ovat kaikkien luettavissa kirjaston sivulla. Lataaminen on mahdollista vain jäsenkirjastoille. HathiTrust tarjoaa lukemisen lisäksi apuvälineitä tieteellisen tutkimuksen tekemiseen.


Tässä vielä parin kirjailijan teosten latauspaikka. Taru ja Tarmo Väyrynen ovat laittaneet nettiin ilmaiseksi ladattavaksi teoksiaan, joiden tekijänoikeudet ovat palautuneet kirjoittajalle. Tätä voi suositella muillekin kirjoilijoille, joiden teosten ilmestymisestä on jo aikaa. Tietysti ne voi lahjoittaa Gutenbergille, josta ne löytyisivät helpommin.

Microsoft kertoo näin:
You can download and read unprotected e-books from places like Feedbooks, Project Gutenberg, Free eBooks (requires sign-up), ePubBooks(requires sign-up), Open Library and even our own Microsoft Press. Try out reading an e-book in Microsoft Edge.

Informaatikon nettiresurssit. Täällä on luettelo ilmasten kirjojen lähteistä.

Smashwords on englanninkielisten maksullisten kirjojen kauppa, mutta tarjoaa jonkin verran myös ilmaisia kirjoja. Yhdellä dollarilla on tarjolla lukuisia teoksia.



Ei kommentteja: