maanantai 12. marraskuuta 2012

Turhat numerot

Minkä takia postiosoitteessa on postinumero? Sen etsimisestä on paljon vaivaa, eikä siitä ole hyötyä kenellekään. Postinumero oli tarpeen siihen aikaan, kun lajittelukoneet osasivat lukea vain numeroita ja varsinkin sitä ennen, kun lajittelutieto koodattiin käsin kirjeen päälle tulevaksi oranssiksi viivakoodiksi. Mutta tämä kaikki on menneisyyttä. Nykyiset lajittelukoneet lukevat koko osoitteen, sekä paikkakunnan että katuosoitteen. Postinumeroa ei tarvita mihinkään. Haloo postilaitos! Poistakaa turha postinumero.

Pankkisiirrossa on tuskastuttavan pitkä viitenumero. Useimmiten se on turha. Maksajan ja maksun aiheen pystyisi kohdentamaan muutenkin. Melkein kaikissa tapauksissa riittäisi paljon lyhempi numerosarja, juokseva numero, jolla reskontra kohdistaa maksun laskuun.

Että kärsivällisyyden astia vuotaisi varmasti yli, pankkitilin numero muutettiin mielettömän pitkäksi. Miksi?

Jos jotain koodeja on pakko olla, miksi ne ovat yleensä vain numeroita? Se oli tarpeen siihen aikaan, kun käytettiin reikäkortteja. Monessako firmassa käytetään vielä reikäkorttien lajittelukoneita. Jos koodeissa olisi myös kirjaimia, ne voisivat olla paljon lyhempiä.

. - - .-.-  -- .. .-. ... ..  ..--..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti