tiistai 29. tammikuuta 2013

Omakustantajan perusopas


Heikki Savola: Omakustantajan perusopas, 2011

Netissä on ladattavissa Omakustantajan perusopas, joka on täysin nimensä mukainen, oikeastaan perus -alku on nimessä turhaa, sillä opas on varsin kattava. Teksti on hyvää, loogista ja ymmärrettävää. Tätä on kerta kaikkiaan pakko suositella jokaiselle, joka harkitsee omakustanteen tekemistä. Riski ei ole sen hankkijalle suuri, sillä teoksesta voi maksaa haluamansa hinnan.

Teoksen voi ladata tältä sivulta.

On olemassa myös:
Omakustantajan opas, Kai Vakkuri, Loimaa 1994, ISBN951-96075-4-4
Kai Vakkuri: Omakustantajan käsikirja
Niitä minulla ei ole ja taidan vältellä investointia. Vakkurin "Sinä kirjoitat kirjan" ei nimittäin vakuuttanut.

Ja sitten on tällainen:

Omakirja. Omakustantajan cd-rom
Valmistaja: Lasipalatsin Mediakeskus Oy, www.lasipalatsi.fi
Vaatimukset: Windows 95, 486-suoritin, selain Netscape tai In-
ternet Explorer 4, MS Word 6, cd-asema.
Hinta: 16,65 euroa.

On vuodelta 2002. MikroPC:n artikkelista saa käsityksen, että se olisi varsin köyhä.
Lienee samalta porukalta kuin Kirja kerrallaan -palvelu, joka meni hiljan kanttuvei.





2 kommenttia:

  1. Savolan teos on hyvä. Luin sen, samaten kuin melkein kaiken muunkin, mitä netistä löysin. Omat juttuni tein sillä tavoin, että kirjoitin suoraan taitto-ohjelmistoon, ja pidin koko ajan näkyvillä esikatseluikkunaa (PDF), jossa näin tarinan syntyvän mukamas oikean kirjan sivuksi.

    Se oli luontevaa, en pidä näistä "virallisista" käsikirjoitusformaateista, kirjoitan mieluummin suoraan "kirjan sivulle".

    Taiton tein itse, en suinkaan helpoimmalla tavalla, mutta jonkinlaisia perinteitä kunnioittavalla "LaTex" - ohjelmistolla. Se on hieman kuin HTML - kieli, siinä on siis omat symboliset merkintänsä jotka varsinainen taitto eli PDF-tiedostoksi kääntäminen tulkitsee - niin, taiton ohjeina.

    PDF-tiedostohan oli sitten sellaisenaan valmis jaettavaksi netissä ja vein sen sitten Päätalo-instituutin kilpailuun osallistumisen takia myös yliopiston kirjapainoon, missä tekivät 10 kpl noin parin satasen kokonaiskuluilla.

    Omakustantaminen antoi minulle muistoksi yhden teoksen, yhden "oman kirjan", muut menivät arkistoihin ja lahjoitettavaksi. Taittoprosessin opettelu oli hyvin antoisaa. Siinä päätyi joskus jopa Gutenbergiläisiin sivupolkuihin, joten se täydensi kirjoitusharrastuksen myönteisiä kokemuksia omalta osaltaan.

    Omakustanne on elämys, se on projekti joka palkitsee tekijänsä. En ole omia juttujani myynyt - ilmaisia kun ovat - mutta olen aina silloin tällöin ostellut (kun on ollut rahaa) omakustanteita ja saanut usein hyviä lukuelämyksiä.

    VastaaPoista
  2. Minä kirjoitan Libre Officella aaneloseen leveillä marginaaleilla ja isolla rivivälillä. Teen myös taiton samalla välineellä. Oleellista on, että itse tekstiin ei tehdä mitään muotoilumäärityksiä, vaan ulkoasu hallitaan täysin tyyleillä. Parasta on tehdä tyylit sisältävä tekstipohja ensin ja tehdä kaikki työtekstit sitä käyttäen.

    Taitossa ei tarvitse kuin koota kaikki yhteen tiedostoon, muuttaa sivumääritys (sivutyyli), fonttimääritys ja riviväli (perustyyli) sekä puuhata alkusivut. Taittovaiheessa voi tekstin ulkonäköä tuunata tyylejä muuttamalla ja muutos menee koko tekstiin.

    Tämä kaikki toimii vain, jos tekstissä ei ole seassa kuvia tai muita irrallisia osia. Jos niitä on, taitto-ohjelma on tarpeen.

    Kannet tein GIMPillä, Sunnolan tein itse valmiiksi, Maahisen kannen viimeisteli graafikko Photoshopilla.

    Kummastakin otin 200 kpl painoksen nykyisessä Bookwellin digipainossa. Sunnolaa on levinnyt toista sataa, Maahinen on alle sadassa.

    http://sunnola.sunnoplast.com
    http://maahinen.sunnoplast.com

    VastaaPoista