perjantai 9. elokuuta 2013

Mehua keittämässä

Minä olen niin vanhanaikainen ihminen, että keitän mehua viinimarjoista. Höyrystimellä eli
Mehumaijalla. Se kannattaa tehdä ulkona. Saa raikasta ulkoilmaa. Ja vaikka energiaa tarvitaan vain muutama kilowattitunti, se on poissa lämmittämästä muutenkin liian kuumaa asuntoa. Ulkona voi myös puuhata vesien (pitääkö sanoa vetten?) kanssa vapaasti, läikyttää kuten tahtoo ja kaataa "lattialle".

Tänä vuonna satoi. Siirsin keittopaikan paviljongin sisään.
Kerään marjat pensaista ämpäriin eli sankoon. Kukkuraisesta ämpäristä tulee kukkurainen maijallinen. Huuhtelen marjat puutarhapöydällä. Otan ämpärin lähes täyteen vettä. Ripottelen marjat sinne vähän kerrallaan. Roskat ja pilalliset marjat nousevat pinnalle. Kaadan ne pois. Nostan marjat lävikköön ja siitä maijaan. Lisään kilon verran sokeria sekaan. Sitten maija levylle.

Pullot ovat varastossa pestyinä uutta kesää odottamassa. Huuhdon ne vielä kevyesti. Steriloin pullot isossa kattlilassa. Panen pari pulloa kerrallaan kiehuvaan veteen ja annan keittyä hetkisen. Sitten vain mehua lorottamaan.

Pulloina käytän patenttikorkillisia olutpulloja. Ne ovat sekä pullottaessa että käytettäessä paljon mukavampia kuin kumitulpat. Ja pullojen hankkiminen on pelkkä ilo. Taloudellistakin se on. Pullo täynnä olutta maksaa vähemmän kuin vastaava pullo tyhjänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti