tiistai 24. syyskuuta 2013

Huonot jauhot pussissa

Minä teen leivän pari kertaa viikossa. Teen sen leipäkoneella. Olen tehnyt niin jo suunnilleen kolmekymmentä vuotta. Yritän saada leivästä paitsi hyvän makuisen myös mahdollisimman terveellisen. Lisään leipään runsaasti terveellisiä ainesosia: tuottajamyynnistä ostettuja grahamjauhoja, ruisjauhoja, pellavansimeniä, auringonkukansiemeniä jne. Kaikille näille on ominaista huono nousukyky. Sen kompensoimiseksi käytän taikinan perusosana erikoisvehnäjauhoja. Ne nousevat paremmin kuin tavalliset ja kantavat ison kuorman nousukyvytöntä tavaraa. Esimerkiksi tällainen resepti toimi aikaisemmin hyvin

- 2,5 dl erikoisvehnäjauhoja
- 1 dl tuottajatorin grahamjauhoja
- 1 dl kaupan kokojyvävehnäjauhoja
-1dl ruisjauhoja
- 3/4 dl mysliä tai hiutaleita
- 1,5 rkl rypsiöljyä
- 2 rkl leipäsiirappia
- 1 tl suolaa
- 2,5 dl vettä.

Tämä toimi siis hyvin. Leivästä tuli riittävän korkea ja yläpinnaltaan kauniisti kaareutuva. Mutta ei toimi enää. Leipä lässähtää keskeltä syvälle kuopalle, on liian tiivistä ja maistuu vähäsen raa'alta.

Epäilin, että mukana oli liian paljon nousematonta tavaraa. Lisäsin erikoisvehnäjauhojen osuutta. Ei parantunut. Tulin siihen tulokseen, että ongelma onkin erikoisvehnäjauhoissa. Ostin uuden pussin. Ei muutosta. En keksi muuta selitystä kuin että Sunnuntai-erikoisvehnäjauhot eivät nouse. Päätin ostaa jotain muuta merkkiä.

S-marketissa oli jauhoja kahta merkkiä: Sunnuntai ja Rainbow. Muistin, että Rainbow-jouhot valmistaa Helsingin myllyt. Ne saivat Hesarin testissä hyvän arvosanan. Tarkistin kuitenkin pussista. Jauhot tekeekin nyt Ravintoraisio, se sama jonka tuote Sunnuntai on. S-ryhmä on siis vaihtanut toimittajaa. Mitäpä sen on väliä, nousevatko jauhot vai eivät, kunhan saa halvalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti