lauantai 14. syyskuuta 2013

Pitäjänkartat
Arkistolaitoksen tehtävänä on varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilyminen ja edistää niiden tutkimuskäyttöä. Tehtäviin kuuluu myös alan tutkimus- ja kehittämistoiminta. Arkistot ovat tietysti pääosin paperilla. Osa on vusien mittaan mikrofilmattu. Tämä siis tarkoittaa, että aineistoihin pääsee tutustumaan vain kansallisarkiston tai maakunta-arkistojen lukusaleissa. Harvinaisille ja huonokuntoisille materiaaleille on vielä eritysrajoituksia. Tavallinen kansalainen ei sinne lähde haahuilemaan, vaan hänellä täytyy olla vahva tarve, ennenkuin sinne menee.

Arkistolaitos on digitoinut viime vuosina kiitettävästi säilyttämiään aineistoja. Nämä aineistot ovat netissä kaikkien käytettävinä ja ladattavina Digitaaliarkistossa. Aineistot ovat (valitettavasti useissa tietokannoissa. Myö hakumekanismeja on useita.

Yksi mielenkiintoinen aihepiiri, josta on paljon digitoitua aineistoa, ovat kartat. Arkistolaitoksen sivulta valitaan aineistot ja sieltä karttahaku. Nimeke-kenttään kirjoitetaan mielenkiinnon kohteena oleva paikkakunta. Tuloksena saadaan luettelo kyseistä paikkaa koskevista kartta-aineistoista. Digitoitujen kohdalla on siitä maininta. Kartan saa esiin klikkaamalla avautunien sivujen linkkejä. Polku on maallikolle käsittämättömän moniportainen. Ehkä käyttöliittymässä olisi viilaamista. Joka tapauksessa lopulta kartta aukeaa ruudulle. Sitä voi lähentää ja loitontaa sekä tallettaa omalle koneelle korkearesoluutioisena kuvana.

Laajoja alueta kattava karttasarja on pitäjänkartat 1840-luvulta.
Toinen samoilta ajoilta on senaatinkartat, joka on tehty alunperin (Venäjän) armeijan käyttöön.
Yksi kartta-aineistojen päähakemisto on täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti