lauantai 7. syyskuuta 2013

Virtuaalinen vanha kirjasuomiVirtuaalinen vanha kirjasuomi eli Vvks on selityksin varustettu verkkoaineisto koulujen, yliopistojen ja muiden opinahjojen käyttöön Suomessa ja ulkomailla. Se soveltuu niin ikään kaikkien vanhasta suomesta kiinnostuneiden omaehtoiseen opiskeluun ja omaksi iloksi.

Itsekukin lienee nähnyt Agricolan tekstiä ainakin vähäsen ja on ihmetellyt sanojen kirjoitusasua. Useimmat sanat arvaa mutta ei likikään kaikkia. Kuitenkin ne on itseasiassa 'oikein' kirjoitettu. Agricola käytti vai kirjaimia eri tavalla kuin nykykieli. Vvks antaa selityksen Agricolan kirjoitukseen. Sen ajan kielioppi eroaa myös nykyisestä. Vvks kertoo, miten. 1700-luvun kieliopista on runsas viiteluettelo.

Vanhasta kirjallisuudesta on laaja katsaus eri vuosisadoilta. 1600-luvun ja vanhemmasta kirjallisuudesta on useita esimerkkitekstejä. Sisällysluettelo sisältää esimerkkejä myös 1700-luvun teksteista. Tekstien paikalla ne luvataan tulevaksi keväällä 2012. Lieneekö tekijä väsynyt vai tullut kiireempiä töitä?

Vvks:ssä on laaja lähdeluettelo ja - oppilaitoksia varten kun on tehty - runsaasti harjoitustehtäviä.

Vvks on aivan mainio saitti vanhasta kirjasuomesta kiinnostuneelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti