perjantai 25. lokakuuta 2013

Fasistisen sorron välttänyt apina hämmästyttää

Luinpa netin varrelta jutun Berliinistä. Kansalainen on käynyt siellä hämmästelemässä. Seuraavassa lainaus.

Luonnonhistoriallisessa museossa erityisen hämmentävä on Berliinin eläintarhassa muinoin asunut Bobby-gorilla. Bobby syntyi todennäköisesti vuonna 1926 ja kuoli Berliinissä 1. elokuuta 1935. 
<nips>
Tänä päivänä Bobby tuijottaa hyvin luonnollisen oloisena Museum für Naturkunden vitriinissä, täytettynä, jähmettyneenä. On hämmästyttävää ajatella, että kansallissosialistisessa Saksassa preparaattorit Karl Kaestner ja Gerhard Schröder työskentelivät kuumeisesti säästääkseen jälkipolville unohtumattoman ihmisapinan, samaan aikaan kun suhtautuminen etnisiin vähemmistöihin kiristyi.

Minua hämmästyttäisi paljon enemmän, jos kansallissosialistisessa Saksassa preparaattorit Karl Kaestner ja Gerhard Schröder olisivat sanoneet pomolleen päin naamaa, että "me emme nyt täytä tätä apinaa, koska suhtautuminen etnisiin vähemmistöihin on kiristynyt". 

Miten ihmeessä apinat ja etniset vähemmistöt liittyvät toisiinsa? Ovatko etniset vähemmistöt apinoita? Vai ovatko apinat etninen vähemmistö? Ovatko juutalaiset apinoita? Ovatko romanit apinoita? Montako apinaa vietiin keskitysleireihin? Montako apinaa joutui kaasukammioon?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti