sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Haluatko tietää, missä lentokoneet lentävät?

Toinen yritys tämän tekstin lisäämiseen, ensimmäisellä teksti näytti olemattomia linkkejä.

Useimmat tietävät, että netistä näkee reaaliajassa, missä junat ja raitiovaunut kulkevat. Myös lentokoneiden sijainnit ovat nähtävissä. 

Finavia, Suomen lentokenttiä operoiva yhtiö tuottaa Webtrack-palvelun, joka näyttää kaikki Helsingin ympäristön lennot. Palvelu toimii hyvin. Ainoa ongelma on, että sen näyttämät koneet menivät jo tunti sitten. Aikaisempia lentoja voi katsoa myös nopeutettuna, esimerkiksi siten, että puolen tunnin lennot kestävät vain minuutin.  

On olemassa myös osittain harrastelijapohjalla toimivia maailmanlaajuisia palveluita. Flightradar ja
Kuvalähde: Flightradar
Radarbox ovat varsin samankaltaisia. Kummankin toiminta on ajoittain pätkivää, Flightradar toimii Suomessa ehkä vähän paremmin. Molempien perusversioita voi käyttää ilmaiseksi, tehokäytöstä ja lisäkkeistä joutuu maksamaan. 

Finavia käyttää olletikin omaa tietokantaansa lentojen näyttämiseen. Flightradarin ja Radarboxin tietolähde on vapaaehtoisten harrastajien kokoama data. Useimmissa matkustajakoneissa on ns. trasponderi, laite joka lähettää radiolla tietoa koneen sijainnista, nopeudesta ja monesta muusta asiasta. Tämä tieto on salaamatonta, julkista ja kenen tahansa vastaanotettavissa.

Kuka tahansa tietokoneen omistava voi alkaa itse seurata lentokoneita muutaman kympin kustannuksella. Lentokoneiden taajuuskaista on television käyttämän taajuuskaistan vieressä. Jotkut USB-televisiotikut pystyvät vastaanottamaan myös sillä taajuudella. Tarvitaan vain tällainen tikku, antenni, ohjelmisto ja homma pelittää. On olemassa myös tähän käyttöön tarkoitettuja erikoislaitteita. Niillä "näkee" kauemmaksi. Omalla laitteella voi seurata lähialueella liikkuvia koneita. Harrastaja voi luovuttaa datansa Flightradarin tai Radarboxin käyttöön ja saa vastineeksi joitain etuja. Flightradarin kanssa lienee helpompi aloittaa.

Linkit

Laitan linkit tähän. Ensimmäisellää yrittämällä mukaa tuli pitkin tekstiä linkkejä, joita en ollut sinne laittanut. Jospa tähän tulisi varmemmin vain se, mitä yritän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti