perjantai 17. tammikuuta 2014

Kirsti Ellilä: Kaivatut

Kirsti Ellilä: Kaivatut, Karisto 2013
Kuvalähde: Karisto

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Kirjan päähenkilö on Saara. Hänen tyttärensä Naru on kuollut. Saaran on vaikea, liki mahdoton päästä tämän asian yli, elämässään eteenpäin. Hän on sairastunut, joutunut leikkaukseen ja on nyt toipilaana. Hänellä on aikaa käsitellä suruaan, miettiä omaa elämäänsä, keskittyä arjen pieniin tapahtumiin.

Ellilä kuvaa Saaran elämää mainiosti. Suru tulee vahvasti esiin, kaipaus ja oman elämän turhuus. Kirjan tapahtumat etenevät hitaasti. Kävelyt, ystävien tapaamiset, keskustelut terapeutin kanssa. Silti se pitää otteessaan. Erittäin hyvin toteutettu kirjailijalta.

Nykyisin kirjailijan - ainkin nuoren naiskirjailijan - on kirjoitettava kirja tietyllä tavalla. Pitää olla useita näkökulmahenkilöitä, joiden välillä pompitaan. Parempi, jos poukitaan vielä ajassa edes takaisin. On salaisuus tai useita, joita lukija saa arvailla. Teksti rikastetaan mielettömillä kielikuvilla. Ja kirjalla pitää olla yksisanainen nimi.

Onneksi Ellilä ei seuraa kaikkia noita ajan vaatimuksia. Kieli on sujuvaa, kaunista ja helposti luettavaa. Aika menee pääosin lienaarisesti, helpotus lukijalle. Toisia näkökulmahenkilöitä ovat Meri, hänen isänsä Henrik ja äitinsä Aava. Meri aikoo mennä luostariin. Vanhemmat vastustavat tätä. Sivujuoni junnaa tämän asian ympärillä etenemättä minnekään. Merin perheellä ei ole mitään yhteyttä Saaraan ennenkuin aivan lopussa. Koko sivujuonen voisi jättää aivan hyvin pois.

Kirjan lopussa on niin paljon sopivia yhteensattumia, että lukija on hämmästyksissään. On seinänaapuri Gilbert, joka on menettänyt yhteyden perheeseensä. On pakolaistyttö Tristitia, johon Saara törmää sattumalta. Tristitialla on paha isäpuoli. Saara menettää yhteyden Tristitiaan. Kun hän tapaa Tristitian uudelleen, tämä hyppää jokeen. Saara hyppää häntä pelastamaan. Molemmat joutuvat sairaalaan. Ja kas, nyt kaikki selviää. Tristitia onkin Gilbertin tytär.  Aava on samaan aikaan sairaalassa. Henrik ja Meri ovat häntä katsomassa. Meri on ollut Narun ystävä nuorena Saaran tätä tietämättä. Aava on aiheuttanut Narun kuoleman. Sen saamme tietää vasta nyt, aiemmin tuo henkilö on ollut anonyymi. Saara on lähettänyt hänelle ilkeitä kirjeitä. Saara katuu. Käy ilmi, että Aava ei ole lukenut kirjeitä. Meri tuo ne takaisin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti