lauantai 17. tammikuuta 2015

Markku Saiha: RAW

Markku Saiha: RAW, Lightroom, Photoshop & Elements, Docendo 2014

Kirja käsittelee RAW- eli raakakuvien ottamista kameralla ja niiden käsittelyä tietokoneella. Ensin esitetään raw-kuvan perusasiat. Sitten kuvaaminen ja siinä oleelliset huomioonotettavat seikat. Seuraava vaihe on raw-kuvan käsittely tietokoneella. Tästä esitetään teoria ja käytännön toteutus Adoben työvälineillä. Teos tuo esiin sekä perustehtävät että hienostuneen viimeistelyn. Lopuksi käsitellään välineitä, näyttöjä ja muita välineitä sekä värienhallintaa siirrettäessä kuvaa laitteesta toiseen.

Kuvankäsittely on niin laaja aihepiiri, että siitä voisi kirjoittaa metrikaupalla. Saiha onnistuu rajaamaan käsittelemänsä alueen ja esityksen syvyystason hyvin. Teos on harrastelijakuvaajan helposti ymmärrettävissä. Se antaa riittävän teoriapohjan nimensä mukaisesta alueesta: raw-kuvien käsittelystä. Ohjelmistoista käsitellän vain Adoben tuotteita. Rajaus on järkevä, koska muita ohjelmistoja on kymmeniä. Vastaavat toiminnot löytää niistä niiden käyttöoppaiden avulla. Photoshop tosin sisältää sellaisia toimintoja, jotka puuttuvat useimmista muista välineistä.

Saihan teosta voi suositella lämpimästi kaikille harrastajakuvaajille. Hyödystä ammattilaisille en pysty sanomaan. Yksi edellytys raw-kuvaamiselle on. Kameralla pitää voida tallettaa kuvat raw-muodossa. Useimmat pokkarit eivät anna tätä mahdollisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti