maanantai 26. lokakuuta 2015

Messukirja


Tieteen termipankki sanoo näin:
messukirja

Määritelmä katolisen kirkon liturginen käsikirja, joka sisältää messua varten valitut rukoukset, raamatunlukukappaleet ja psalttarin laulettavat tekstit koko vuotta varten sekä eräät messun kiinteät osat
Selite Ensimmäinen Suomea varten painettu kirja oli Lyypekissä painettu Missale Aboense(1488) eli Turun messukirja, jonka esipuheen kirjoitti Turun piispa Konrad Bitz. Kirjallisuuden julkaisemisen maassamme katsotaan alkaneen tästä teoksesta.

Missale Aboense on vanhin erityisesti Suomea varten tilattu painettu kirja. Kansalliskirjaston haastava hanke on ollut digitoida kaikki hallussaan olevat versiot tästä vuonna 1488 painetusta Turun messukirjasta. Missale Aboensea painettiin Lyypekissä sekä pergamentille että paperille. Näin kuvaa Agricola-nettisivu.
Näinhän se opetettiin jo koulussa. Kerrottiin myös, että kirja on jossain kirjaston kellarissa tavallisen kansalaisen saavuttamattomissa. Mutta nyt! Saamme tietää, että Kansalliskirjasto digitoi Missale Aboensen. Eikä pelkästään tutkijoiden kammiossaan käytettäväksi vaan koko kansan nähtäväksi, tänne.

image
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti