perjantai 9. huhtikuuta 2021

Project Gutenberg

 

Project Gutenberg on ilmaisten kirjojen kokoelma netissä. Tällä hetkellä siellä on yli 60 000 teosta ja määrä on koko ajan kasvussa. Kirjat ovat sen verran vanhoja, että tekijänoikeudet ovat loppuneet. Uudempaa kirjallisuutta löytyy hyvin vähän, vain sellaisia, joiden tekijät ovat luopuneet oikeuksistaan.

Valtaosa kirjoista on englanninkielisiä. Tietysti jo senkin vuoksi, että palvelu on amerikkalaislähtöinen. Suomenkielisiäkin kirjoja on tarjolla satamäärin. Esimerkiksi Juhani Aholta on iso kokoelma.

Uudet kirjat tulevat sen pohjalta, mitä vapaaehtoiset toimittavat tai ehdottavat mukaan otettaviksi. Siis kokoelma on aika kirjava, eikä monenkaan kirjan kohdalla keksi muuta syytä kuin, että se on miellyttänyt yhtä ihmistä tai että se on sattunut olemaan hänellä. Mutta mukana ovat tietysti kaikki (englanninkielisen) maailmankirjallisuuden klassikot.

Useimmat kirjat ovat tarjolla eri formaateissa. Käytännöllisin on epub. Se rivittyy uudestaan, kun lukuvälineen näytön/ikkunan leveyttä muutetaan. Kirjan voi ladata Gutenbergista omalle laitteelleen, tietokoneelle, tabletille, puhelimeen tai lukulaitteeseen. Sen voi myös määrätä menemään Dropboxiin, Google Driveen tai Onedriveen käyttäjän omalle tilille.

Siitä vaan lukemaan      http://www.gutenberg.org
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti