lauantai 16. helmikuuta 2013

Onko kataluudessa mitään rajaa?

Oheinen tieto oli viimeisimmässä Tiede-lehdessä. Sairasta. Miten sieni, vaivanen rihmasto, voi sanoa muurahaiselle, että kiipeä puuhun?

Mitä jos tuo pirulainen oppii kiipimään ihmisen aivoihin? Maailma muuttuu toiseksi. Mediheli ja palokunta saavat onkia ihmisiä katupuista. Lehtien lukijakuvapalstat täyttyvät kuvista, joissa ihmisten pää halkeaa ja itiöt pöllähtävät. Metsään pääsee vain terveystodistuksella.

Lopulta terveysviranomaiset valpastuvat. Ihmiset määrätään käyttämään sienikypärää. Se estää itiöitä leviämästä ja tartuttamasta muita pään haljetessa.

perjantai 15. helmikuuta 2013

Keskenään

Eri-sanan mättäminen kaikkien lukumäärää tarkoittavien ilmaisujen täytteeksi on jo niin arkipäivää, että ilman emme voi elää, ei yhtään eri päivää.

Uutta tarvitaan, jotta kieli kehittyisi ja voisi hyvin. Helsingin sanomat on kantanut karttuisan kortensa kekoon. "Keskenään" on mitä mainioin sana tunkea joka paikkaan, jossa puhutaan useammasta kuin yhdestä toimijasta tai kohteesta. Oheisen esimerkin (pitäiskö sanoa lanseerauksen) tekee viehättäväksi se, että mainituilla autokunnilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa - siis keskenään. Ne liikkuvat eri aikaan ja eri paikassa.

Jää pohdittavaksi, onko toimittaja sijoittanut keskenään-sanan uudiskäytön tähän pitkän harkinnan jälkeen, vai onko häntä hämännyt eri-sanan käyttö sen perinteisessä merkityksessä ja luonut tarpeen mättää joku muu täytesana sekaan.

torstai 14. helmikuuta 2013

Linnut uimassa ja istumassa


Töölönlahdelta virtaa vettä Eläintarhanlahdelle rautatiesillan alta. Sillan ympäristö on sula ympäri vuoden. Muita sulapaikkoja ei juuri ole. Tänne kertyy valtava määrä sorsia, kuten kuvasta näkyy. Ne ovat niin kesyjä, tai sitten niin kohmeessa, että melkein voi päältä kävellä. Mitä ne syövät? Avannon yhdellä reunalla on pieni määrä pullanmuruja. Pohjaa voi tietysti tonkia, mutta miten se riittää koko joukolle? Ennen kaupunki toi linnuille jyviä, mutta sitten tuli influenssa ja ruokintakielto.

Rantatien varrella on puistonpenkkejä. Kännipäisestä ei tietenkään mikään ole sen loistavampi idea kuin paiskata penkki lahteen. Yleensä kaupunki reagoi ilkivaltaan viemällä penkit pois. Täällä on tehty luovempi ratkaisu. Penkit ovat kokonaan metallia ja ne on pultattu kiinni betoniseen alustaan. Penkeillä istujien kirjavaa joukkoa on kiva katsella ohi kävellessään. Nyt talvella niillä olisi tilaa istuakin. Ihmisuimareita ei vielä näy, mutta kaipa piankin. Lahden jää alkaa taas haurastua.

keskiviikko 13. helmikuuta 2013

tiistai 12. helmikuuta 2013

Hiihtääkö vai eikö hiihtää

Ihmiset ostavat suksikseen kapeita ja lyhyitä nysiä. Niillä ei voi hiihtää kuin koneella tehdyllä ladulla. Sellaisia ei aina ole. Jälki on sitten kuvan näköistä. Ei taida tuntua mukavalta tai motivoivalta. Positiivista on se, että leveäsuksiselle on paremmin tilaa.

maanantai 11. helmikuuta 2013

Lasten puutteellinen moraali estää tekemästä pankkiryöstöjä

IT-viikko: "Siinä missä rosvot saastuttavat miljoonia tietokoneita pankkiryöstöjä varten ja hallitukset käyvät kybersotaa, lapset yrittävät usein vain kisata toisiaan vastaan paremmuudesta ehkä ymmärtämättä aiheuttamaansa vahinkoa. Heidän moraalikäsityksensä voi olla vielä puutteellinen."

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Birger's Ragtime Band


Storyville on hyvä paikka, kun tulee mieleen mennnä kuuntelemaan jazzia. Netistä voi katsoa, ketkä ovat soittamassa tai olla katsomatta. Laatu on taattu. Ei liian huonoa, ei liian raskasta.

Torstaina viihdytti Birger's Ragtime Band ja hyvin viihdyttikin. Ikää näytti soittajilla olevan jo pikkasen, mutta eipä se näyttänyt painavan. Iässä on se hyvä puoli, että ei tarvitse yrittää liikaa, eikä ampua yli. Jos on tullut puhtaasti viihtymään, on hyvä juttu, että listalla ei ole yhtään yhdenkään orkesterin jäsenen sävellystä. Muutenkin, kun kappaleet ovat jostain sadan vuoden takaa, parhaat ovat valikoituneet esiin.

Birger´s Ragtime Band - Traditional New Orleans Jazz

Pekka Sarmanto, bass
Birger Lindstrom, clarinet
Svenne Krogius, drums
Robi de Godzinsky, piano
Fred Ahlberg, banjo

Ja tarjolla oli myös ihan oikeaa pyykkilautajazzia.