keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Kotiseudun tarinoita

Lauri Simonsuuri (toim): Kotiseudun tarinoita, SKS 1951 (2006)

Simonsuuri tunnetaan paremmin toisesta teoksestaan: Myytillisiä tarinoita. Se sisältää kansalta koottuja tarinoita suomalaisista uskomusolennoista, tontuista, maahisista ym. Kotiseudun tarinoita on myös koottu Suomalaisen kirjallisuuden seuran keräämistä muistiinpanoista lähinnä 1900-luvun alkupuolelta. Tämän teoksen tarinat koskevat todellisia tapahtumia. Tosikertomuksia ne eivät ole vaan muuntuneita ja värittyneitä sukupolvien siirtäessä niitä seuraaville.

Teos on vain pieni rahtunen kaikesta kerätystä aineistosta, mutta sinälläänkin merkittävä yli 400-sivuinen lukupaketti. Kaikki tarinat eivät jaksa kiinnostaa, varsinkaan jos ei satu asumaan kyseisellä paikkakunnalla. Monista on vielä useita toisintoja. Jotkut taas ovat oikein kiinnostavia hyvin kerrottuina tarinoina, pieninä novelleina.

Entisten aikojen arkielämä välittyy teoksesta paremmin kuin historiakirjoista. Kerrotaan mitä tapahtui, pohtimatta oliko se oikein tai kohtuullista, oliko oikein että rikollinen ruoskittiin tai mestattiin, oliko oikein että ihmiset nääntyivät nälkään. Suuri osa kertomuksista koskee onnettomuuksia ja vastoinkäymisiä. Toiset taas sisältävät onnistumisia. Ne esitetään yleensä sankaritekojen muodossa.