perjantai 16. lokakuuta 2015

Poika joka muuttui karbidilampuksi

 

Joel Pettersson: Poika joka muuttui karbidilampuksi, Pequod 2005

Joel Pettersson eli Ahvenanmaalla 1900-luvun alkupuolella. Hän kirjoittiPoi tuhansia sivuja 1915-1921 välisenä aikana. Melkein kaikki jäi pöytälaatikkoon. Hänen tekstejään on julkaistu vasta 1970-luvulla ja uudestaan 2000-luvulla.  Tekstikokoelma Poika joka muuttui karbidilampuksi on käännetty suomeksi, samoin Sininen kehä.
Kustantaja luonnehtii Pettersonia näin:
Sanamaalailu oli Petterssonin suuri lahja. Hän kastoi siveltimensä voimakkaisiin väreihin ja maalasi uskaliaasti, väkevästi. Kertomuksissa tuntuu myös mehevän mullan tuoksu, sillä Pettersson seisoo saappaat savessa ja pohjaa kaikessa modernistisuudessaankin suulliseen kertomaperinteeseen, joka eli Ahvenanmaalla aina 1900-luvun alkuun asti.
Tämä kaikki on totta. Toisaalta voi sanoa, että Petterson maalaili ja kuljetti tarinaa niin voimakkaasti, että kertomusten (novellien) rakenne jäi hajanaiseksi. Loppua kirjoitettaessa alku oli jo unohtunut. Petterson olisi aikanaan tarvinnut hyvän kustannustoimittajan ja ehkä myös sponsorin.
Tekstin on suomentanut Antero Tiusanen. Käännös on sujuvaa. Repliikeissä oleva kevyt murteellisuus on onnistunutta.
Petterson opiskeli myös maalaustaidetta. Menestys jäi siinäkin laihaksi. Lisää tietoa Pettersonista ja kuvia hänen tauluistaan on .