lauantai 14. marraskuuta 2015

Tunturien yöpuolta

Samuli Paulaharju: Tunturien yöpuolta, SKS 2000, ensimmäinen painos 1934Yöpuolta.
Tunturien yöpuolta on kokoelma novelleja, jotka pohjautuvat Paulaharjun keräämiin Lapin asukkaiden kertomuksiin. Kirja on aivan mainio. Teksti on elävää ja kertomukset on hyvin rakennettu. Ne kuvaavat hyvin aikansa ihmisten elämää Lapissa ja Jäämeren rannalla. Kaikissa on mukana jokin uskomuselementti, maan tai meren asukas, noidan voima ym. Kertomukset käyvät karmeammiksi loppua kohti.
Paulaharjun teos sai paljon kiitosta ja aikanaan. Kuitenkin se jäi ensimmäiseksi ja viimeiseksi tekijän kaunokirjalliseksi yritykseksi. Syyksi mainitaan Arvi Järventauksen tuomitseva arvostelu. Paulaharju veti herneet aivan turhaan. Järventaus ei hyväksynyt kertomusta, jossa noita loitsii papin hulluksi. Järventauksen mielestä olisi selitykseksi pitänyt antaa papin omat ongelmat. Arvostelu ei ole kummaa, kun ottaa huomioon, että Järventaus oli itse Lapissa toimiva pappi. Hän on kirjoittanut kirjan, jonka pääjuoni on, kuinka pappi nujertaa noidan.

torstai 12. marraskuuta 2015

Tätä kirjaa en ostanut: Seniorin tietokoneopas

Netin varrella poukkasi silmille mainos tästä kirjasta. Kiinnostuin, koska opastan tietokoneen käyttöä senioreille. Linkin takana oli tietenkin nettikirjakauppa. Ja tarjolla oli, mitä luvattiin.

Sieppaa

Tässä tarkkana, kannattaa lukea esittelyteksti.

Sieppaa-1

Oppaassa tutustutaan uuteen Windows 7 –käyttöjärjestelmään. Että sillälailla! Seniori ei tee tällä kirjalla yhtikäs mitään, kun yrittää oppia uutta Windows 10 –tietokonettaan.

Kirjakauppa myy kaikkea, mitä kustantaja panee tarjolle. Kustantaja on Talentum. Olisiko siellä syytä ryhtyä moraaliseksi ja lopettaa seniorin nylkeminen tuotteella, jolla hän ei mitään tee ja jonka hyödyllisyyttä hän ei osaa ostohetkellä arvioida?