torstai 31. joulukuuta 2015

Reitzin säätiön taidemuseo


Reitzin taidemuseo sijaitsee Helsingin Töölössä. Museo on yksityisen säätiön ylläpitämä. Se ei saa yhteiskunnan rahoitusta eikä niin muodoin myöskään yhteiskunnan ohjausta.

Museo sijaitsee kerrostalon ylimmän kerroksen huoneistossa. Se on miellyttävän kokoinen. Teoksia on riittävästi esillä, mutta tavallista museoähkyä ei pääse syntymään. Aukioloajat ovat suppeat, kaksi tuntia parina päivänä viikossa.

Teosten tekijät hämmästyttävät kerta kaikkiaan. Edelfelt, Ferdinand von Wright, Werner Holmberg, Schjerfbeck, Aukusti Uotila ja niin edelleen. Museosta on heikosti tietoa julkisuudessa. Samoin sen teokset näyttävät usein puuttuvan luetteloista.

Vierailun arvoinen paikka, ehdottomasti. Yhteystiedot ja teosten esittelyjä on museon sivuilla.Osterinpoimijoita Bretagnen rannikolla, 1880
Aukusti Uotila (1858-1886)
Linkki museon sivulle


sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Haluatko tietää, mitä tukkusähkö maksaa?

Mediassa oli uutinen sähkön hinnoista pohjoismaissa ja baltiassa. Nämä tiedot ovat reaaliaikaisina näkyvissä sähköpörssin nettisivulla.

Välilehdillä näkyy myös siirtokapasiteetit, siirron suunnat ja määrät. Tätä kirjoitettaessa Ruotsista tuodaan Suomeen niin paljon kuin johtoon mahtuu. Osa menee edelleen Viroon. Venäjältä tuontimäärä ei selviä, Venäjä kun ei (vielä) kuulu samaan pörssiin. Sivustolla on taulukkomuodossa runsaasti tietoa hetkellisestä markkinatilanteesta ja historiasta.