perjantai 25. lokakuuta 2013

Fasistisen sorron välttänyt apina hämmästyttää

Luinpa netin varrelta jutun Berliinistä. Kansalainen on käynyt siellä hämmästelemässä. Seuraavassa lainaus.

Luonnonhistoriallisessa museossa erityisen hämmentävä on Berliinin eläintarhassa muinoin asunut Bobby-gorilla. Bobby syntyi todennäköisesti vuonna 1926 ja kuoli Berliinissä 1. elokuuta 1935. 
<nips>
Tänä päivänä Bobby tuijottaa hyvin luonnollisen oloisena Museum für Naturkunden vitriinissä, täytettynä, jähmettyneenä. On hämmästyttävää ajatella, että kansallissosialistisessa Saksassa preparaattorit Karl Kaestner ja Gerhard Schröder työskentelivät kuumeisesti säästääkseen jälkipolville unohtumattoman ihmisapinan, samaan aikaan kun suhtautuminen etnisiin vähemmistöihin kiristyi.

Minua hämmästyttäisi paljon enemmän, jos kansallissosialistisessa Saksassa preparaattorit Karl Kaestner ja Gerhard Schröder olisivat sanoneet pomolleen päin naamaa, että "me emme nyt täytä tätä apinaa, koska suhtautuminen etnisiin vähemmistöihin on kiristynyt". 

Miten ihmeessä apinat ja etniset vähemmistöt liittyvät toisiinsa? Ovatko etniset vähemmistöt apinoita? Vai ovatko apinat etninen vähemmistö? Ovatko juutalaiset apinoita? Ovatko romanit apinoita? Montako apinaa vietiin keskitysleireihin? Montako apinaa joutui kaasukammioon?

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Ekologinen mutta hitaanpuoleinen menetelmä cd- ja dvd-levyjen tuhoamiseen

Luin aikoinaan jostain, että rastaita voi karkottaa laittamalla cd-levyn roikkumaan narusta niin, että tuuli
heiluttaa sitä. Kokeilin tietysti, rastaat kun olivat syömässä kaikki marjat. Levy heilui ja heijasti kauniita sateenkaari kuvioita. Rastaatkin riensivät joukolla niitä ihailemaan.

Siihen se levy jäi roikkumaan vuosiksi. Sisältö on näkööjään kärsinyt, varmaankin kokonaan tuhoutunut.

Menetelmä on hyvä ja varma sekä ekologinen. Sille annataan täysi takuu: jos cd- tai dvd-levyä pidetään kymmenen vuotta keskeytymättömässä auringonpaisteessa, levyn sisältö on 90 %:n todennäköisyydellä tuhoutunut.