lauantai 26. elokuuta 2023

Axel Hambraeus: Uddarbon pappi

Axel Hambraeus: Uddarbon pappi, laulu ystävästä, suom. Margareta Lehtonen,
WSOY,1955

Teos on edelleen hyvin saatavissa antikvariaateista ja kirjastoista. Sähkökirjaa hätäisen tarpeeseen ei löydy suomeksi. Siksi katseltavaksi valikoitui ruotsinkielinen alkuteos Prästen i Uddarbo. Sen saa Google Books'ista muutamalla eurolla.

Prästen i Uddarbo. "Prästen i Uddarbo" är författaren Axel Hambraeus mest välkända och lästa roman. Boken filmatiserades även 1957 med den välkända skådespelaren Max von Sydow i huvudrollen.

Wikipedia sanoo kirjailijasta näin: Axel Edvard Hambraeus (1890-1983) var en svensk präst, kompositör och författare. Axel skrev både för barn och vuxna och hans berättelser utspelar sig ofta i hans barndomstrakter i Dalsland eller Västmanlands bergslag.

Näin Bookbeat esittelee teoksen:
Gustaf har länge vetat att hans liv ligger Guds händer och när han träffar Hanna vet han att det är hans tro som fört dem samman. Men hans jobb som predikant på ön Allerö går inte riktigt som han tänkt sig. Han kommer på kant med de högt uppsatta i församlingen som är missnöjda med hur han utövar sin tro och tvingas snart att lämna församlingen. Gustaf ger sig av, fast besluten att inte ge upp på Guds kall eller kärleken till Hanna, men vägen han tvingas gå är långt ifrån enkel och hans dröm om att bli präst långt ifrån lätt att uppnå ...

Uddarbon pappia ei voi pitää varsinaisena uskonnollisena kirjana, vaikka siinä on useita saarnoja ja muita unkontoon liittyviä kohtia. Se on hauska kertomus normeista poikkeavasta ja normeja rikkkovasta papista. Hän alkaa vapaakirkollisena saarnaajana, mutta haluaa (tietenkin) valtionkirkon papiksi ja onnistuukin pääsemään sellaiseksi. Elämä kuljettaa häntä paikasta toiseen. Kaikkialla hän saa asiat ja ajatukset muuttumaan uuteen hahmoon.

Teos on kirjoitettu kauniisti, mukanaan vievällä huumorilla. Lopun (kirjan ja papin) lähellä mopo karkaa kirjoittajalta ja päähenkilön teot alkavat näyttää mahdottomilta. Lopetus on kaunis. Siinä saa vaimokin ansaisemansa ylistyksen.


tiistai 22. elokuuta 2023

Tammisaaren taidemuseo Chappe

 Tammisaaressa on avattu hiljattain taidemuseo. Museo-sanaan usein liittyvä ummehtunut merkitys on sieltä kaukana. 

Itse rakennus on on moderni, omaa tyylisuuntaansa, ei kopioi mitään ympäristöstään, mutta istuu siihen hyvin. Se on aika iso suhteessa ympäristönsä rakennuksiin mutta ei dominoiva. Lähitöllä on montaa tyyliä olevia rakennuksia, Chappe tuo niihin uuden lisän. Parhaan esittelyn löytää suunnitelijoiden nettisivulta.


Chappessa on kolme suhteellisen pientä kerrosta. Johtuu tontin pienestä koosta. Toteutusta kaikkine portaineen voi pitää onnistuneena. Rakenteisiin on käytetty monin paikoin puuta, onnistuneesti tarkkaan viimeisteltynä.

Kuvalähde Chappe

Taidemuseon tarkoitus on tietenkin esitellä taidetta. Esillä onkin mielenkiintoisia toteutuksia. Niistä parhaiten museon sivulla.

Käykää ihmeessä tutustumassa.