lauantai 10. huhtikuuta 2021

Distributed Proofreaders

DP
 Distributed Proofreaders on vapaaehtoisten ryhmä, joka oikolukee digitoituja vanhoja kirjoja ja
koostaa niistä e-kirjoja. Valmiit kirjat viedään Project Gutenbergiin kaikkien saataville. Kaikki henkilöt, jotka haluavat auttaa tätä työtä ovat tervetulleita liittymään. Proofreadersiin liittyneet voivat myös ehdottaa mukaan otettavia kirjoja, joiden tekijänoikeudet ovat päättyneet. He voivat tehdä ehdotuksia tai toimittaa itse skannaamiaan kirjan sivukuvia.

Uudet oikolukijat aloittavat tasolta P1. Kun kokemusta kertyy, etenee uusille tasoille. Niille, joita tekstien vertaaminen ei kiinnosta, on tarjolla "Smooth reading", lähes valmiiden kirjojen lukeminen epöloogisuuksien paljastamiseksi vertaamatta tekstiä skannauskuviin.

Jonkinasteinen englannin kielen taito on Proofreadersissa käytännössä välttämätön. (Saksalla tai ranskalla saattaa pärjätä.) Kopioin siksi alle heidän esittelytekstinsä suoraan.


Site Concept

Distributed Proofreaders provides a web-based method to ease the conversion of Public Domain books into e-books. By dividing the workload into individual pages, many volunteers can work on a book at the same time, which significantly speeds up the creation process.

During proofreading, volunteers are presented with a scanned page image and the corresponding OCR text on a single web page. This allows the text to be easily compared to the image, proofread, and sent back to the site. A second volunteer is then presented with the first volunteer's work and the same page image, verifies and corrects the work as necessary, and submits it back to the site. The book then similarly progresses through a third proofreading round and two formatting rounds using the same web interface.

Once all the pages have completed these steps, a post-processor carefully assembles them into an e-book, optionally makes it available to interested parties for 'smooth reading', and submits it to the Project Gutenberg archive.


https://www.pgdp.net/c/

perjantai 9. huhtikuuta 2021

Project Gutenberg

 

Project Gutenberg on ilmaisten kirjojen kokoelma netissä. Tällä hetkellä siellä on yli 60 000 teosta ja määrä on koko ajan kasvussa. Kirjat ovat sen verran vanhoja, että tekijänoikeudet ovat loppuneet. Uudempaa kirjallisuutta löytyy hyvin vähän, vain sellaisia, joiden tekijät ovat luopuneet oikeuksistaan.

Valtaosa kirjoista on englanninkielisiä. Tietysti jo senkin vuoksi, että palvelu on amerikkalaislähtöinen. Suomenkielisiäkin kirjoja on tarjolla satamäärin. Esimerkiksi Juhani Aholta on iso kokoelma.

Uudet kirjat tulevat sen pohjalta, mitä vapaaehtoiset toimittavat tai ehdottavat mukaan otettaviksi. Siis kokoelma on aika kirjava, eikä monenkaan kirjan kohdalla keksi muuta syytä kuin, että se on miellyttänyt yhtä ihmistä tai että se on sattunut olemaan hänellä. Mutta mukana ovat tietysti kaikki (englanninkielisen) maailmankirjallisuuden klassikot.

Useimmat kirjat ovat tarjolla eri formaateissa. Käytännöllisin on epub. Se rivittyy uudestaan, kun lukuvälineen näytön/ikkunan leveyttä muutetaan. Kirjan voi ladata Gutenbergista omalle laitteelleen, tietokoneelle, tabletille, puhelimeen tai lukulaitteeseen. Sen voi myös määrätä menemään Dropboxiin, Google Driveen tai Onedriveen käyttäjän omalle tilille.

Siitä vaan lukemaan      http://www.gutenberg.org