torstai 27. joulukuuta 2018

Pimeyden vasen käsi

Ursula K. Le Guin: Pimeyden vasen käsi, WSOY 1986 (alkuteos 1969)

Kirjan takakansiteksti sanoo näin:

Genly Ai, Maan lähettiläs on saapunut Talvi-planeetalle neuvotellakseen planeettojen välisestä yhteistyöstä. Mutta hänen kohtalonsa on joutua Talven sisäisten ristiriitojensa pelinappulaksi, ja hänen ylevä tehtävänsä muuttuu painajaismaiseksi koettelemukseksi Talvi-planeetan ainaisessa hyytävässä kylmyydessä.
Tätä jännittävää romaania on mielikuvituksen loistossa verrattu Tolkienin Taruun Sormusten Herrasta. Se ylittää tavanomaisen science fictionin rajat myös psykologisena kuvauksena Talvi-planeetan ihmisistä, joiden elämän, tavat ja kulttuurin sanelee eräs ainutlaatuinen perustekijä: he ovat kaikki samaa sukupuolta.
Ursula K. LeGuin, Kaliforniassa 1929 syntynyt kirjailija voitti tällä romaanilla Amerikan kaksi arvostetuinta Science Fiction -palkintoa, Hugo Awardin ja Nebula Awardin.
 Niinpä hyvinkin. Päähenkilön koettelemukset ovat niin kovia, kuin vain kirjailijan mielikuvituksesta irtoaa. Kärsimyksillä revittely ei liene kirjailijan päätarkoitus, vaan ihmisten erilaisten käyttäytymismuotojen ja erilaisten yhteiskuntajärjestysten pohdinta. Niissä on myös kirjan varsinainen anti. Scifi-elementit ovat aika vaatimattomat ja lähinnä mahdollistavat edellä mainitut pohdinnat.

Tapahtumapaikkana on valovuosien etäisyydellä sijaitseva planeetta. Melkein kaikki on samanlaista kuin maapallolla vuonna 1980. Se tuntuu ajoittain kiusalliselta. Kirjan olisi voinut sijoittaa varsin pienin muutoksin 1800-luvun afrikkakuvitelmiin, kuten Kuningas Salomon kaivokset.

Planeetan asukkaat poikkeavat maan ihmisistä lähinnä siinä, että he ovat kaksisukupuolisia ja kiimassa vain kerran kuussa. Tähän viitataan ahkerasti tekstissä, mutta siitä ei saada paljon irti.

Ihmislaatujen ja yhteiskuntien kuvailut ovat mielenkiintoisia, juonenkuljetus nykylukijan silmissä jotenkin laahaavaa ja kärsimysten kuvailut turhia. Loppuratkaisu lässähtää päälle äkkiä ja löysästi.

Kuka ymmärtäisi Hesarin kolmasosat

Tänään näin