lauantai 23. maaliskuuta 2013

Opistolla

Lampi on paksun jään ja hangen peitossa. Vesihiisi nukkuu talviuntaan. Tontut lymyävät piiloissaan. Edes baskeripäinen opettaja ei lataudu rannalla. Taustan täyttää Oriveden opisto.

Huumorin ja satiirin symposium. Vahvoja esityksiä taas kerran. Yleisöäkin on jonkin verran.

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Vihdoin viimein saatiin kunnon panodekkari

Hesari julkaisi eilen artikkelin ja arvostelun Nina Hurmasta ja hänen kirjastaan. Teos Yön­pu­nai­nen höy­hen sijoittuu 1920-luvulle.  Artikkelin mukaan 1920-luvulla ei seksistä paljon ymmärretty.

"Esikoiskirjailija tinkii historiasta vain kuvatessaan estotonta seksiä."
"Kir­jan haus­kuus on­kin sii­nä, et­tä sii­nä yh­dis­ty­vät his­to­rial­li­nen Hel­sin­ki ja suo­mi­fil­mi­mäi­nen dek­ka­ri tren­dik­kää­seen, ujos­te­le­mat­to­maan sek­siin."
"Au­tent­ti­suus ja rea­lis­mi saa­vat väis­tyä ro­man­tii­kan tiel­tä vain sil­loin, kun Rou­ge heit­täy­tyy ro­mant­tis­ten tun­tei­den ja viet­tien­sä vie­tä­väk­si."

Olisikohan se ihan näin? Mutta kai toimittaja sen tietää: kun ei osattu eikä ymmärretty, niin ei.

Rientäkäämme kaikki kirjaa ostamaan ja lukemaan tuon trendikkään – ei-1920-lukulaisen – panokohtauksen vuoksi. Dekkarikokemuksen vuoksi ei taida kannattaa. Arvostelija sanoo näin: "JUO­NEN ra­ken­ta­mi­nen ei ai­na­kaan vie­lä lu­keu­du Ni­na Hur­man vah­vuuk­siin, mi­kä on pa­han­sort­ti­nen puu­te ri­kos­ro­maa­nil­le. Vä­hän juos­taan ka­tu­ja, ja sit­ten tro­ka­ri­ku­nin­kaan mur­haa­ja jo löy­tyy­kin, en­nen kuin ke­nen­kään puo­les­ta on edes eh­ti­nyt ol­la hir­veäs­ti huo­lis­saan".
tiistai 19. maaliskuuta 2013

A stich in time saves nine

Sormikkaiden peukaloihin kului reiät, mutta onneksi vanha partiolainen hanskasi tilanteen. Kuinka moni nykyajan uusavuttomista osaa parsia sormikkaan, sukasta puhumattakaan?

Itse asiassa en minäkään vielä pari vuotta sitten. Harjoittelu partiolaisten merkkikokeeseen oli unohtunut. Sitten menin kirjansidonnan kurssille. Sidottu kirjahan ommellaan kokoon neulalla ja langalla. Kun kurssin jälkeen näin risan lapasen, tuli mieleen, että tuonhan voi parsia.

maanantai 18. maaliskuuta 2013

Suomalainen voitti - miksi?

Formulat ovat täysin suomalaisen urheilun johtamis- ja valmennusjärjestelmän ulkopuolella.

Miettikää tätä pihvinne ääressä, läskimahaiset urheilujohtajat.

sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Ihana ilma, siis sää, siis meillä

Tänään on aivan täydellinen talvisää. Mitä mainioin hiihtokeli, ei kuuma, ei kylmä, ei sada, eikä ole edes pilvistä. Täydellistä. Mutta olisiko joillain muilla huonommin. Siihen on monta mahdollisuutta. Yksi niistä on ukkonen. Salamat sytyttävät tulipaloja, rikkovat puhelimet ja voivat tappaa ihmisiä. Vettä sataa kaatamalla. Kadut tulvivat, vesi vie autoja ja ihimisiä. Kenellä on näin kurjaa? Aika harvoilla Euroopassa juuri tänään. Portugalissa ihan pikkasen, ja vähäsen Syyrian ja Turkin rajoilla, mutta sehän ei ole Eurooppaa, ainakaan vielä. Tämän tiedon tarjoaa meille blitzortung.org, ajantasaisena ja jatkuvasti päivittyvänä. Aito suomalainen sivu löytyy tietysti myös.