torstai 29. lokakuuta 2015

Opettajat ivaavat oppilaitaan julkisesti netissä

Olinpa pudota pyllylleni, kun FB suositteli minulle tätä ryhmää. Se on suljettu, mutta kaikkien nähtävissä. Ei liene Petri Hokkasen 7 lk:n oppilaiden vaikea arvata, kenen tekstistä on kyse. Tuhrasin tästä kuvasta vastausta, mutta netissä se on luettavissa sanasta sanaan.


Tämän postauksen reaktio on mielenkiintoinen. 78 tykkää, että tämä pantiin kansan naurettavaksi. Keskustelussa monet arvostelevat sitä, että vastaus on pantu FB:iin tunnistettavasti, mutta monet pitävät sellaista oikeutettuna ja hauskana.

Millaiset opettajat - sellaiset oppilaat

maanantai 26. lokakuuta 2015

Messukirja


Tieteen termipankki sanoo näin:
messukirja

Määritelmä katolisen kirkon liturginen käsikirja, joka sisältää messua varten valitut rukoukset, raamatunlukukappaleet ja psalttarin laulettavat tekstit koko vuotta varten sekä eräät messun kiinteät osat
Selite Ensimmäinen Suomea varten painettu kirja oli Lyypekissä painettu Missale Aboense(1488) eli Turun messukirja, jonka esipuheen kirjoitti Turun piispa Konrad Bitz. Kirjallisuuden julkaisemisen maassamme katsotaan alkaneen tästä teoksesta.

Missale Aboense on vanhin erityisesti Suomea varten tilattu painettu kirja. Kansalliskirjaston haastava hanke on ollut digitoida kaikki hallussaan olevat versiot tästä vuonna 1488 painetusta Turun messukirjasta. Missale Aboensea painettiin Lyypekissä sekä pergamentille että paperille. Näin kuvaa Agricola-nettisivu.
Näinhän se opetettiin jo koulussa. Kerrottiin myös, että kirja on jossain kirjaston kellarissa tavallisen kansalaisen saavuttamattomissa. Mutta nyt! Saamme tietää, että Kansalliskirjasto digitoi Missale Aboensen. Eikä pelkästään tutkijoiden kammiossaan käytettäväksi vaan koko kansan nähtäväksi, tänne.

image