perjantai 11. heinäkuuta 2014

Katsoja ihmemaassa sormi suussa

Ryhmäteatterin Suomenlinnan kesäesityksiä jatkaa Liisa Ihmemaassa. Ryhmäteatteri itse luonnehtii esitystä näin:

Ryhmäteatterin ennennäkemätön näyttämöversio perustuu löyhästi Lewis Carrollin "Liisa Ihmemaassa" ja "Liisa Peilintakamaassa" -teoksiin, mutta sekoittaa mukaansatempaavaan koko perheen seikkailuun myös muiden tuttujen tarinoiden aineksia.

Just näin. Viittauksia muihin satu- ja fantasiajuttuihin on näytelmässä vaikka kuinka paljon. Viittaillaan myös muusikoihin, muihin julkkuihin ja poliitikkoihin. Miksi? Onko ajatus, että yleisö tykkää, kun onnistuu bongaamaan jotain tuttua?

Näytelmään on kehitetty oma kielensä. Sanoista on tehty kummallisia väännelmiä. Kai se on hauskaa. Näytelmässä on jonkinlainen juoni takana, luultavasti jopa hyvä, mutta se hukkuu jatkuvan hulinan ja vitsikkäiden heittojen alle.

Useimmat hahmot ovat hyviä. Puvustus on mainio. Näyttelijät tekevät parhaansa. Mutta käsikirjoitus ontuu raskaasti. kaikki mahdollinen on yritetty saada mukaan, pieru-kakka-huumoria unohtamatta. Näyttämöllä on koko ajan kova meno päällä. Katsoja hengästyy ja väsyy. 

Maallikko ei osaa tunnistaa näytelmän taiteellisia päämääriä, vaan pitää sitä yksinkertaisena yleisön kalasteluna. Siinä Ryhmäteatteri onnistuu hyvin. Katsomo oli täynnä.


maanantai 7. heinäkuuta 2014

Ravintola Sinne Porvoossa


Tulipa taas käytyä Sinnessä (vai Siellä, taivutus pitäisi kysyä henkilökunnalta). Oli sunnuntai, jolloin Sinnessä on tarjolla vain brunssi. Brunssissa ei ollut valittamista.

Ruoka oli tasokasta, alkuruoat kaikki hyviä, pääruoista lohi kunnollista, mutta ylikypsä lammas todella hyvää. Luonnollista lienee, että perunat eivät olleet apulannalla nopeasti lihotettuja vaan kiinteitä ja maukkaita, juuri oikean ajan keitettyjä. Jälkiruokakin oli hyvää ja kahvi oikeaa kahvia.

Lystillä on hintansa, 33 Euroa hengeltä.