perjantai 17. tammikuuta 2014

Kirsti Ellilä: Kaivatut

Kirsti Ellilä: Kaivatut, Karisto 2013
Kuvalähde: Karisto

Teksti sisältää juonipaljastuksia.

Kirjan päähenkilö on Saara. Hänen tyttärensä Naru on kuollut. Saaran on vaikea, liki mahdoton päästä tämän asian yli, elämässään eteenpäin. Hän on sairastunut, joutunut leikkaukseen ja on nyt toipilaana. Hänellä on aikaa käsitellä suruaan, miettiä omaa elämäänsä, keskittyä arjen pieniin tapahtumiin.

Ellilä kuvaa Saaran elämää mainiosti. Suru tulee vahvasti esiin, kaipaus ja oman elämän turhuus. Kirjan tapahtumat etenevät hitaasti. Kävelyt, ystävien tapaamiset, keskustelut terapeutin kanssa. Silti se pitää otteessaan. Erittäin hyvin toteutettu kirjailijalta.

Nykyisin kirjailijan - ainkin nuoren naiskirjailijan - on kirjoitettava kirja tietyllä tavalla. Pitää olla useita näkökulmahenkilöitä, joiden välillä pompitaan. Parempi, jos poukitaan vielä ajassa edes takaisin. On salaisuus tai useita, joita lukija saa arvailla. Teksti rikastetaan mielettömillä kielikuvilla. Ja kirjalla pitää olla yksisanainen nimi.

Onneksi Ellilä ei seuraa kaikkia noita ajan vaatimuksia. Kieli on sujuvaa, kaunista ja helposti luettavaa. Aika menee pääosin lienaarisesti, helpotus lukijalle. Toisia näkökulmahenkilöitä ovat Meri, hänen isänsä Henrik ja äitinsä Aava. Meri aikoo mennä luostariin. Vanhemmat vastustavat tätä. Sivujuoni junnaa tämän asian ympärillä etenemättä minnekään. Merin perheellä ei ole mitään yhteyttä Saaraan ennenkuin aivan lopussa. Koko sivujuonen voisi jättää aivan hyvin pois.

Kirjan lopussa on niin paljon sopivia yhteensattumia, että lukija on hämmästyksissään. On seinänaapuri Gilbert, joka on menettänyt yhteyden perheeseensä. On pakolaistyttö Tristitia, johon Saara törmää sattumalta. Tristitialla on paha isäpuoli. Saara menettää yhteyden Tristitiaan. Kun hän tapaa Tristitian uudelleen, tämä hyppää jokeen. Saara hyppää häntä pelastamaan. Molemmat joutuvat sairaalaan. Ja kas, nyt kaikki selviää. Tristitia onkin Gilbertin tytär.  Aava on samaan aikaan sairaalassa. Henrik ja Meri ovat häntä katsomassa. Meri on ollut Narun ystävä nuorena Saaran tätä tietämättä. Aava on aiheuttanut Narun kuoleman. Sen saamme tietää vasta nyt, aiemmin tuo henkilö on ollut anonyymi. Saara on lähettänyt hänelle ilkeitä kirjeitä. Saara katuu. Käy ilmi, että Aava ei ole lukenut kirjeitä. Meri tuo ne takaisin.


Virtuaalivaluutta Litecoin

Bitcoin-valuutta, tai pitäisi kai sanoa "valuutta", on saanut paljon huomiota viime aikoina. Vähemmälle on jäänyt, että se ei ole suinkaan yksin, vaan on muutamia muitakin virtuaalivaluuttoja. Niiden volyymi on tosin huomattavasti pienempi. Bitcoin tuskin häviää millään muulla keinolla kuin valtioiden pakkotoimilla. Mielenkiintoista on, ovatko sen kilpailijat lyhytaikaisia 'me too' -ratkaisuja, vai jäävätkö nekin elämään.

Suurin Bitcoinin kilpailija on Litecoin. Sen toimintaperiaate on hyvin samanlainen kuin Bitcoinin. Vain muutamia perusjuttuja on asetettu eri asentoon.

Bitcoinin arvo hyppäsi viime syksynä pienessä ajassa moninkertaiseksi ja tasaantui sitten korkealle tasolle. Litecoin seurasi samaa kehitystä, tosin pienemmässä mittakaavassa. Merkittävää on, että myös Litecoin on säilyttänyt arvonsa dollariin ja myös bitcoinin suhteen. Sen vaihtovolyymi on laskenut jonkin verran syksystä mutta ei mitenkään romahtanut.

Litecoinin kotisivu on täällä.
Sen kehitysta kuvaavaa grafiikkaa on täällä.
Englanninkielinen Wikipedia-sivu on täällä.

tiistai 14. tammikuuta 2014

Ilmaisia kirjoja netissä

Netissä on useita paikkoja, joista voi ladata kirjoja ilmaiseksi. Nämä kirjat ovat enimmältään klassikkoja, joiden tekijänoikeudet ovat vanhentuneet. Jonkin verran on teoksia, joiden kirjoittaja on antanut ne vapaasti jaettavaksi. Tässä muutamia hyviä latauspaikkoja.

Project Gutenberg. Suurin tai ainakin kaunein. 42 000 ilmaista kirjaa useissa muodoissa, epub, kindle, html, plain text. Kirjat ovat tietenkin pääosin englanninkielisiä, mutta skandinaavisiakin on aika mukavasti.

Project Gutenberg Australia ja Project Gutenberg Canada. Näistä kannattaa käydä etsimässä, jos ei löydä varsinaisesta Gutenbergista.

Project Runeberg. Ruotsalaisten on Gutenberg. Teokset ovat siis lähinnä ruotsalaisia, seassa norjalaisia ja tanskalaisia, jokunen suomalainenkin.

Projekti Lönnrot. Suomalainen Gutenberg. Sisältö on aika suppea. Lienekö paikka nukahtanut tai ainakin säästöliekillä.

Open Library. Library sanoo, että siellä on yli miljoona nimikettä. Kaikki ne eivät ole sunikaan ilmaisia, eikä kaikkia ole siellä, on vain linkit ostopaikkoihin.

Kansalliskirjaston julkaisuarkisto. Täällä on suppea kokoelma varsin vanhaa suomalaista kirjallisuutta.

Google books. Googlen kunnianhimoinen yritys skannata kaikki maailman kirjat. Joutui vastatuuleen ja näyttää, että Google aikoo haudata koko mestan hiljaisuudessa. Täällä on näytepaloja myös uusista kirjoista.

Verkkokirjakaupat kuten esimerkiksi Amazon ja Elisa kirjat antavat ladata ilmaiseksi joitain vanhoja kirjoja.

Yksittäiset harrastajat ovat laittaneet nettiin kirjoja, vanhoja ja uusia. Riskinä niiden kanssa ovat haittaohjelmat ja bestsellereiden tapauksessa tekijänoikeusjärjestöt.


sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Vanhoja elokuvia laillisesti - The Internet Archive

The Internet Archive sisältää monenlaista digitaalisisältöä tutkijoiden, opiskelijoiden ja suuren yleisön käyttöön. Aineisto on amerikkailaisesti painottunut. Yksi aineiston laji on elokuvat, joiden tekijänoikeudet ovat vanhentuneet. Niitä on runsaasti ladattavissa Archiven sivulla. Kuvan resoluutio riittää katsomaan kymmenen tuuman ikkunassa mutta eipä juuri isommassa. Leffat voi katsoa suoraan tai ladata omalle levylle. Lataa levylle klikkaamalla leffan nimeä hiiren oikealla ja valitsemalla "tallenna nimellä". Koska aineisto on amerikkalaista, suomenkielisiä tekstityksiä on turha haikailla.

Esimerkiksi Chaplinin varhaistuotannosta on satakunta nimikettä. Luettelon saa elokuvasivun hakukentän avulla.