perjantai 10. toukokuuta 2013

Saha raivaa


Raivaussaha on vempeleenä kovin erinäköinen kuin tietokone. Sen käyttö elämyksenä on myös hyvin erilainen kuin tietokoneen. Kokemus on todellinen, ei virtuaalinen, ei pelillinen. Moottorin ärjäisy, terän kiljaisu, kaatuva pusikko. Se on elämää, ei elämän hämmästelyä.

Tuomi on puu. Oikea pirun keksintö. Se kukkiin kyllä kauniisti keväällä, mutta vain muutaman päivän. Vaikka kukka on kaunis, sen tuoksu on ällöttävä. Loppukesällä tuomenkehrääjäkoit valtaavat tuomet. Toukka pitää takapäällään kiinni sopivasta tuesta. Suu haukkaa lehden reunasta palan toisensa jälkeen. Pieniä mustia ulostepalljoja sataa kaiken puun alla olevan päälle. Toukat levittävät vaaleaa seittiä työmaansa suojaksi. Lopulta koko puu on harmaassa hupussa. Jos tuomen lehdet eivät riitä, toukat ja seitti leviävät laajalti ympäristöön. Sitten toukat koteloituvat. Simsalabim ja parin viikon päästä joka paikka on täynnä pieniä harmaita perhosia.

Kun tuomen kaataa, kannosta kasvaa kymmenen tai kaksikymmentä versoa. Niitä nousee myös maasta. Raivaussaha saa töitä.

torstai 9. toukokuuta 2013

Katso mikä uutinen tämän linkin takana on

Iltapäivälehtien nettisivut ova täynnä "uutisia", joissa itse asia yritetään kätkeä linkin taakse.
Ohessa on pari mainiota esimerkkiä. Yhtä hyvin olisi voinut sanoa heti suoraan, kuka näyttelijä ja mikä digiboksi.

Usein linkin takana oleva uutinen on yhtä lyhyt kuin linkkiotsikko. Ajatus lienee se, että lukija pakotetaan näkemään myös alasivun mainokset.

Uutisen piilottelu on levinnyt jonkin verran myös Ylen puolelle. Ilman syytä. Mutta niinhän eri hölmöydet niinku leviävät.

Ilmiö on ärsyttävä, mutta sen voi kääntää hyödyksi. Jättää joutavan perässä juoksemisen ja vähentää uteliaisuuttaan tietoisella harjoittelulla.