lauantai 7. syyskuuta 2013

Virtuaalinen vanha kirjasuomiVirtuaalinen vanha kirjasuomi eli Vvks on selityksin varustettu verkkoaineisto koulujen, yliopistojen ja muiden opinahjojen käyttöön Suomessa ja ulkomailla. Se soveltuu niin ikään kaikkien vanhasta suomesta kiinnostuneiden omaehtoiseen opiskeluun ja omaksi iloksi.

Itsekukin lienee nähnyt Agricolan tekstiä ainakin vähäsen ja on ihmetellyt sanojen kirjoitusasua. Useimmat sanat arvaa mutta ei likikään kaikkia. Kuitenkin ne on itseasiassa 'oikein' kirjoitettu. Agricola käytti vai kirjaimia eri tavalla kuin nykykieli. Vvks antaa selityksen Agricolan kirjoitukseen. Sen ajan kielioppi eroaa myös nykyisestä. Vvks kertoo, miten. 1700-luvun kieliopista on runsas viiteluettelo.

Vanhasta kirjallisuudesta on laaja katsaus eri vuosisadoilta. 1600-luvun ja vanhemmasta kirjallisuudesta on useita esimerkkitekstejä. Sisällysluettelo sisältää esimerkkejä myös 1700-luvun teksteista. Tekstien paikalla ne luvataan tulevaksi keväällä 2012. Lieneekö tekijä väsynyt vai tullut kiireempiä töitä?

Vvks:ssä on laaja lähdeluettelo ja - oppilaitoksia varten kun on tehty - runsaasti harjoitustehtäviä.

Vvks on aivan mainio saitti vanhasta kirjasuomesta kiinnostuneelle.

perjantai 6. syyskuuta 2013

Viimeiset kaanit

Väinö Riikkilä: Viimeiset kaanit, WSOY 1954. Nuorten toivekirjasto 2.

Tämä teos on selvästi parempi kuin NTK:n ensimmäinen kirja,  Salmikämpän pojat. Riikkilä osaa kirjoittaa sujuvasti, juonessa pysytään, se etenee, eikä kerronta poikkea sivupoluille. Vapaavuoren tapaisesta uskonnon pakkosyötöstä ei ole tietoakaan.

Kymmenvuotiaat pojat viettävät kesälomaa rannikkokaupungissa. Elämä on raiteillaan, ajoittain liiankin tylsää. Sitten alkaa tapahtua merkillisiä asioita: Jahti uppoaa. Pojat pelastavat matkustajat. Nämä osoittautuvat kummallisiksi. Ilmestyy tunttematon hiippailija. On poliisi, on tuntematon nainen. Rikoksia tapahtuu siellä täällä. Loppua kohti salaisuudet punoutuvat yhteen. Pojilla on merkittävä rooli vauhdikkaassa huippukohdassa.

Lukijaa oudoksuttaa hillitön aseiden käyttö. Pojat tulittavat ilmakiväärillä tyyppiä, joka on heistä epäilyttävä. Poliisi ampuu täyden lippaan pakenevan hiippailijan perään.

Olisi mielenkiintoista nähdä, miten nykypäivän kymmenvuotias kokee tämän kirjan.

tiistai 3. syyskuuta 2013

Voiteleva ketjuöljy

Vihdoinkin! Voiteleva ketjuöljy. Kun on vuosikymmenet rasvannut pyörän ketjua ja moottorisahan teräketjua voitelemattomalla öljyllä, niin kyllä tällaista osaa arvostaa. Eipä kitise pyörä, eikäpä hohkaa teräketju kirkkaanpunaisena.