tiistai 23. lokakuuta 2018

Eija Timonen: Pikkuruisia ja jättiläisiä

Eija Timonen: Pikkuruisia ja jättiläisiä, Tammi 2003

Etsiessäni lintukotolaisista tehtyjä tarinoita törmäsin Timosen väitöskirjaan. Siinä oli viite tekijän satukirjaan. Kirjassa on kaksi lintukotolaisiin, maanääreläisiin liittyvää juttua. Toisessa ihminen purjehtii maa ääreen ja tapaa siellä pieniä ihmisiä, mutta lähtee hetikohta pois. Toisessa pari pikkuruista matkustaa kurkien selässä kauas etelään. Toinen palaa takaisin. Molemmat ovat hyvin suppeita eivätkä auta lintukotolaisjuttujen kerääjää.

Kirjan rakenne muodostuu kehyskertomuksesta, jossa suutari ja pieni poika kiertelevät talosta taloon. Pysähdyspaikoissa suutari kertoo juttuja jättiläisistä ja maanääreläisistä. Sadut ovat kovin siloisia.  Lisäksi ne ovat kovin lyhyitä. Taustalla on kansanperinteestä kootut merkinnät. Tekijän olisi kannattanut laajentaa tekstiä omalla sepityksellä.

Lopussa on taustoitusta aiheen kansanperinnetarinoista.

Teos sopii iltasatukirjaksi niille, jotka haluavat ottaa mielen tyyneyden varman päälle.

Timonen on tuottanut samoista aiheista videomateriaalia televisioon. Niitä en ole nähnyt, mutta epäilemättä visualisointi antaa kerrontaan lisää eloa.

Tammen kirjailijaluettelosta on Timosen nimi jo poistettu. Hyvät henkilöt siellä Tammessa: keksikää nyt näppärä selitys, miksi näin on.