maanantai 2. huhtikuuta 2018

Zane Grey: The Rustlers of Pecos CountyZane Grey: The Rustlers of Pecos County, 1914
Gutenberg-kirjakokoelma

Texasin länsiosan pikkukaupunki on joutunut rikollisten valtaan. Kaksi rajapoliisia tulee laittamaan porukkaa kuriin. Toinen esiintyy julkisesti, toinen valepuvussa. Kuinka ollakaan, kaksi hehkeää nuorta naista saapuu samaan aikaan. No tietenkin poliisit ihastuvat naisiin ja vastavuoroisesti. Kymmeniä sivuja kulutetaan moraaliseen ja muuhun jahkailuun naisten äärellä ja kauempana. On paha ongelma. Kauniimman ja moraalisemma naisen isä on pormestarin roolissa piileskelevä roistojoukon johtaja. Tytär tykkäisi kyttyrää, jos hänet ammuttaisiin.

Roistojakin poliisit muistavat jahdata. Toinen on ylevä, verenvuodatusta välttelevä. Toinen pistää rosmon kylmäksi liikoja miettimättä. Kumpaakin sankaria ammutaan olkapäähän ja keuhkoon. Mutta roistot saadaan nujerrettua ja kaupunki vapautettua. Niin, mutta se pikku ongelma. Roistojen päällikkö onkin oikeasti hyvä, vain vastentahtoisesti ajautunut pahuuksiin. Hän luovuttaa kaiken omistamansa sortamilleen ja matkustaa takaisin itään, mistä on tullutkin. Onneksi hänellä on siellä jäljellä iso omaisuus.  Toisellakin naisella on siellä iso maatila. Niinpä molemmat poliisit voivat jättää rosvojen jahtaamisen ja matkustaa maanviljelijöiksi rauhalliseen itään.

Harvinaisen kliseinen, lattea ja ennustettava kirja jopa Zane Greyn teosten mittapuulla. Mutta sentään: superkliseistä sankarin ja roiston kaksintaistelua keskellä katua ei ole. Ai niin. Eihän se käy. Emäroistoa ei saanut tappaa.

Zane Greyn tuotantoon tutustuminen kannattaa aloittaa jostain muusta kirjasta, vaikkapa Riders of the purple Sage (Purppuratasangon ratsastajat).