tiistai 11. helmikuuta 2014

Jänöjussin pujottelu

Pupulainenkin on innostunut alppilajeista. Loistavaa pupu! Tällä laskulla voitto irtoaa!

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Kirsti Ellilä: Pappia kyydissä

Kuva: Karisto
Kirsti Ellilä: Pappia kyydissä, Karisto 2009.

Kirsti Ellilä on lastenkirjailija, mutta on kirjoittanut myös muutaman aikuisille suunnatun teoksen. Pappia kyydissä ei ole aivan uusi, vaan sen jälkeen Ellilältä on ilmestynyt parikin aikuisille suunnattua kirjaa.

Pappia kyydissä -kirjan esittely on kustantajan sivulla, joten en ala sitä tässä toistamaan tai uudelleen luomaan.

Kirja nimetään esitelytekstissä huumoriksi ja sitähän se on. Niin haluava voi nähdä sen myös asiatekstinä, sen verran vahvasti läpi tunkee pohdinta naisen asemasta perheessä ja toisena aihepiirinä roolit ja erityisesti sukupuoliroolit uskonnollisessa yhteisössä.

Kirja on mukava lukea, lukea tarvitsematta stressata itseään ja nauttien sen tapahtumien virrasta. Ellilä on välttänyt viisaasti ylilyönnit ja huumoriteosten kliseet. Humoristisen ilmaisun skaala on aika suppea. Se sopii tälle teokselle ertiyisen hyvin, koska siinä on mukana vahva asiasisältö. Kerronta etenee ajassa lineaarisesti. Tapahtumat kuvataan kevyesti niitä liiallisesti dramatisoimatta sitä mukaa kuin ne tulevat päähenkilön eteen. Takaumat, ennakoinnit, salaisuudet, metaforat, hullunkuriset kielikuvat ja muu moderni kama puuttuu täysin.

Ellilä julkaisi viime vuonna vakavahenkisen teoksen "Kaivatut". Pappia kyydissä ja Kaivatut -kirjojen välissä kirjailija on näköjään lukenut Riikka Pulkkisen ja samanhenkisten teokset ja omaksunut niiden tyylin ja rakenteen. Asiasta voi olla montaa mieltä. Minua Pappia kyydissä miellytti tässä suhteessa enemmän.