sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Raw-kuva ja jpg-kuva

Kameran kuvankäsittelyohjelma on tehty, jotta sillä kuvattaisiin hymyileviä ihmisiä aurinkoisella hiekkarannalla. Hyvissä olosuhteissa sen tuottama kuva on harrastelijalle riittävä. Kamera saattaa erehtyä sille oudoissa olosuhteissa pahan kerran. Yksi hankala paikka on lumi. Maa on valkoinen, taivas harmaa. Sitä ei kamera käsitä. Ongelma ratkeaa parhaiten tallettamalla kuva kamerassa raw-muotoon ja korjaamalla se tietokoneessa.

Tässä kuvassa on talvinen maisema kuvattuna Canon Powershot S120 -kameralla pilvisenä iltapäivänä.Autamaatti arvaa pahan kerran väärin ja vetää koko kuvan siniseksi. Valkotasapaino olisi pitänyt kertoa sille etukäteen. Useimmissa kuvaustilanteissa sellainen söhlääminen ei ole mahdollista.

Alla on sama kuva korjattuna Gimp'illä korjaamalla valkotasapaino.


Parannusta syntyy, mutta kuva on edelleen sininen.

Tässä on tehty sama korjaus Windowsin Valokuvat-ohjelmalla.


Lopputulos on ehkä vähäsen parempi mutta ei hyvä.

Viimeisenä kuva, joka on talletettu kamerassa raw-muodossa ja  valkotasapaino korjattu Canonin Digital Photo Professional -ohjelmalla.Raw-kuva antaa ylivoimaisesti paremman mahdollisuuden korjauksiin kuin jpg-kuva. Sen tekee ilmeiseksi jo tiedostokoko. Raw-tiedosto 13 MB, jpg-tiedosto 3 MB.

Canonin ohjelma on ilmainen. Kameran tuotenumero on annettava. Kameran pitää osata tallettaa raw-tiedosto. Kannattaa tallettaa sekä raw- että jpg-tiedosto, jos kamera sen mahdollistaa. Muistikortilla pitää olla riittävästi tilaa kohtalaiselle määrälle kuvia.