perjantai 4. huhtikuuta 2014

Vanha ihminen = lypsylehmä

Reipas nuori mies soitti ja esitti olevansa siitä ja siitä pankkiiriliikkeestä. Halusi neuvoa, miten voin suojata parin tonnin arvoisen osakesijoituksen. Pitäisi vain tulla heidän konttorilleen ja saisin siellä ilmaista neuvontaa. Vähäsen epäilin, että tarkoituksena oli korjata suojaan enemmänkin kuin pari tonnia. Kuvittelin mielessäni lomaosake-esittelyn tasoista prässäystä. En jaksanut innostua, vaan kiitin ei ja torjuin myös tilannetarkastelun syksymmällä.

Vaikka herkuttelin mielessäni reipashenkisen tilaisuuden näköalalla, todennäköisempänä pidin kahvi-pulla-kalvot-jorina -tilaisuutta. Mutta kappas vaan. Ankara prässääminen onkin todellisuutta. Niin vahvasti, että itse Finanssivalvonta on ärähtänyt. Näin uutisoi YLE. "[Fivan] Tuomisen mukaan [moitittavat] tapaukset liittyvät myyntitilanteisiin, joissa seniorikansalaisille on myyty tuotteita erittäin aggressiivisesti."

Seniori-ikäiset eivät kelpaa YLElle katsojiksi. He eivät kelpaa mainostajille kohderyhmäksi. Onneksi he kelpaavat kusetettaviksi.

maanantai 31. maaliskuuta 2014

Passia hakemassa

Passi vanheni. Anoin siis uuden. Ensin valokuvaamoon. Kuva otettiin digikameralla ja lähetettiin heidän tietokoneeltaan suoraan Poliisille.  Anomuksen tekemiseen piti varata netistä. Lomake oli jotenkin harrastelijamaisen näköinen, mutta homma onnistui. Ensimmäinen aika oli tarjolla vasta parin viikon päästä.

Varattu aika piti minuutin tarkkuudella. Virkailija täytti lomakkeen tietokoneelleen, valkuva netistä, allekirjoitus, sormenjäljet ja maksu kortilla. Se siitä. Passi tulee viikon päästä R-kiskalle. Aika näppärää.

Koskahan passin saa uusittua netissä? Valokuva ja sormenjäljet voi ottaa omalla puhelimella. Poliisin järjestelmä pystyy kyllä varmentamaan, että siinä on sama henkilö vanhempana. Maksaa voi passia kioskilta hakiessa.