maanantai 8. joulukuuta 2014

Kirsti Ellilä: Ristiaallokkoa

Lähde: Karisto
Kirsti Ellilä: Ristiaallokkoa, Karisto 2011.

Ellilä kirjoittaa kevyellä kynällä vaikeista aiheista. Sanan säilästä saavat sekä papit että maallikot, varsinkin papit. Kirja vei mukanaan. Se oli pakko lukea kutakuinkin yhtä kyytiä.

Kustantaja luonnehtii sitä näin.

Tragikoominen tarina siitä, miten periaatteellisen miehen usko, toivo ja rakkaus joutuvat keskenään sotatilaan.

Kirkon sisäiset asiat puhuttavat mediaa tällä hetkellä enemmän kuin koskaan. Erään lukijakommentin sanoin: ”Ihmiset haluavat tietää mitä kirkon sisällä OIKEASTI tapahtuu.” Kirsti Ellilän ”kirkkotrilogia” on saavuttanut lukijoiden suosion yhdistämällä mediassa esillä olevat nykykirkon ongelmat, kuten sukupuoli-vähemmistöjen oikeudet ja tasa-arvokysymykset, humoristiseen ihmissuhdedraamaan. Ellilä kirjoittaa pilke silmässä, asioiden vakavuutta kunnioittaen.

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Johanna Sinisalo: Kädettömät kuninkaat

Johanna Sinisalo: Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita, Teos 2005.

Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita - novellikokoelma koostuu Johanna Sinisalon aiemmin julkaisemista novelleista. Lisäksi mukana on yksi kertomus, joka on kirjoitettu tätä kokoelmaa varten, sanoo kustantaja.

Aiemmin olin lukenut vain esikoisen "Ennen päivänlaskua ei voi". Se on mainio kirja, vaikka ehkä vähän liian täydellinen, tarkasti oppikirjan mukaan tehty. Siinä on todellinen ja fantasiamaailma yhdistetty taitavasti. Kädettömät kuninkaat sisältää novelleja, jotka nekin ovat enemmän tai vähemmän fantasian puolella. Ihailin kirjailijan kykyä uusien maailmojen luojana. Myös juonet olivat vetäviä. Niiden loput olivat ainakin osittain avoimia. Niin kai sen täytyy tänä aikana olla. Luin ensimmäiset 300 sivua suurella innostuksella. Loppua kohti into hiipui. En osaa sanoa, muuttuiko tarinoiden kiinnostavuus, vai hiipuiko vain innostus.