Netissä on useita paikkoja, joista voi ladata kirjoja ilmaiseksi. Nämä kirjat ovat enimmältään klassikkoja, joiden tekijänoikeudet ovat vanhentuneet. Jonkin verran on teoksia, joiden kirjoittaja on antanut ne vapaasti jaettavaksi. Tässä muutamia hyviä latauspaikkoja.
Project Gutenberg. Suurin tai ainakin kaunein. 42 000 ilmaista kirjaa useissa muodoissa, epub, kindle, html, plain text. Kirjat ovat tietenkin pääosin englanninkielisiä, mutta skandinaavisiakin on aika mukavasti.
Project Gutenberg Australia ja Project Gutenberg Canada. Näistä kannattaa käydä etsimässä, jos ei löydä varsinaisesta Gutenbergista.
Project Runeberg. Ruotsalaisten on Gutenberg. Teokset ovat siis lähinnä ruotsalaisia, seassa norjalaisia ja tanskalaisia, jokunen suomalainenkin.
Projekti Lönnrot. Suomalainen Gutenberg. Sisältö on aika suppea. Lienekö paikka nukahtanut tai ainakin säästöliekillä.
Open Library. Library sanoo, että siellä on yli miljoona nimikettä. Kaikki ne eivät ole sunikaan ilmaisia, eikä kaikkia ole siellä, on vain linkit ostopaikkoihin.
Kansalliskirjaston julkaisuarkisto. Täällä on suppea kokoelma varsin vanhaa suomalaista kirjallisuutta.
Google books. Googlen kunnianhimoinen yritys skannata kaikki maailman kirjat. Joutui vastatuuleen ja näyttää, että Google aikoo haudata koko mestan hiljaisuudessa. Täällä on näytepaloja myös uusista kirjoista.
Verkkokirjakaupat kuten esimerkiksi Amazon ja Elisa kirjat antavat ladata ilmaiseksi joitain vanhoja kirjoja.
Yksittäiset harrastajat ovat laittaneet nettiin kirjoja, vanhoja ja uusia. Riskinä niiden kanssa ovat haittaohjelmat ja bestsellereiden tapauksessa tekijänoikeusjärjestöt.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti