Ilmaisia elokuvia netissä

Tälle sivulle kertyy (kertynee) vähitellen linkkejä laillisiin elokuvien latauspaikkoihin.

Elonet

Elonet-palvelussa on satoja kotimaisia elokuvia, lyhytfilmejä, mainoksia ja muuta aineistoa.


Viddla-elokuvapalvelu on käytössä Heili- ja Helle-kirjastoissa, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastoissa, Kuopiossa, Lumme-kirjastoissa, Rautalammella ja Rutakko-kirjastoissa. Palveluun pääset kirjautumaan Viddla-palvelun esittelysivuilla.
Plejmo

Kauppalehti otsikoi näin: Elokuvia ilmaiseksi? Täältä saat laillisesti.
Ruotsalainen Plejmo haastaa elokuvien ja tv-sarjojen suoratoistoa hallitsevan Netflixin laajalla valikoimallaan. Toimitusjohtaja Ulrika Lindwallin mukaan Plejmossa on uudemmat elokuvat ja toisaalta enemmän klassikkoelokuvia. Pikkasen liioiteltu tuo otsikko on. Suurin osa Plejmon leffoista on maksullisia.

Plex  (https://www.plex.tv/) kertoo olevansa ilmaisten elokuvien ja muiden sisältöjen lähde. Toiminta rahoitetaaan mainoksilla, joten niitä joutuu katselemaan. Homma on alkuvaiheessaan (12/2019), joten jää nähtäväksi, miksi sisältö kehittyy.

The Internet Archive

The Internet Archive sisältää monenlaista digitaalisisältöä tutkijoiden, opiskelijoiden ja suuren yleisön käyttöön. Aineisto on amerikkailaisesti painottunut. Yksi aineiston laji on elokuvat, joiden tekijänoikeudet ovat vanhentuneet. Niitä on runsaasti ladattavissa Archiven sivulla. Kuvan resoluutio riittää katsomaan kymmenen tuuman ikkunassa mutta eipä juuri isommassa. Leffat voi katsoa suoraan tai ladata omalle levylle. Lataa levylle klikkaamalla leffan nimeä hiiren oikealla ja valitsemalla "tallenna nimellä". Koska aineisto on amerikkalaista, suomenkielisiä tekstityksiä on turha haikailla. Esimerkiksi Chaplinin varhaistuotannosta on satakunta nimikettä. Luettelon saa elokuvasivun hakukentän avulla.

Youtube

Tuubissa on paljon ilmaisia elokuvia, tietysti lähinnä amerikkalaislähtöisiä. Tarjjolla on myös maksullista tavaraa. Yleisemmin Youtube tunnetaan ilmaisen (ja maksullisen) musiikin jakopaikkana, jonne kuka tahansa saa ladata aineistoa, tekijänoikeudet (toivottavasti) huomioonottaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti