maanantai 16. maaliskuuta 2015

Muumipappa ja meri

Tove Jansson: Muumipappa ja meri, WSOY. Alkuperäisteos 1970.

Lastenkirjoinahan nämä Janssonin teokset tunnetaan. Mutta ainesta niissä on aikuisillekin kylliksi. Satuolennot ovat satuhahmoja vain ulkonäöltään. Jokaisen sisällä on tarkasti havainnoitu ihminen, jossain määrin ihmistyyppi. Aika helppoa on löytää Vilijonkka tai Hemuli tuntemiensa ihmisten joukosta.

Muumit muuttavat yllättäen majakkasaarelle. Muumipappa ja Muumimamma käsittelevät omia haaveitaan ja ongelmiaan. Keskeisin hahmo on Muumipeikko. Hänen kasvunsa symboleita ovat merihevoset ja Mörkö. Koko saari elää, eikä rauhoitu ennen kuin Muumipeikko saa itsensä tasapainoon.

Siitä vaan lukemaan, aikuiset.

2 kommenttia:

  1. Onpa tätä teosta suitsutettu jopa johtamiskirjallisuuden aihepiirissä, näin Koskela ja Lankinen toteavat teoksessa Johtajakirja (SKS, 2010): "Muumipappa osoittaa vahvoja näkijän ja muutosjohtajan ominaisuuksia nousemalla aherruksen ja rutiiniksi muuttuneen toiminnan yläpuolelle - tai oikeastaan joutumalla sen ulkopuolelle."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehheh, kaikkea ne pojat näkevätkin. Minä en onnistunut havaitsemaan Muumipapan toiminnassa erityistä johtajuutta. Ei sillä, etteikö muutosjohtajallekin tekisi hyvää istuskella meren rannalla sen käyttäytymisen mekanismeja miettimässä sillä aikaa, kun toiset puuhaavat sitä aherrusta.

      Poista