Ota ämpärillinen omenoita, huuhtele, leikkaa lohkoiksi. Poista siemenkodat ja huonot paikat. Laita omenat 10 l kattilaan ja kattila levylle. Käytä alkuun hyvin mietoa lämpöä, kunnes nestettä on kertynyt kattilan pohjalle. Lisää lämpöä varovasti.
Omenan maku on mieto. Lisää terävyyttä saa lisäämällä
- pihlajanmarjoja 5 -10% tai
- mustamarja-aronioita 5% tai
- punaherukoita 20 - 30%
omenoiden ja marjojen yhteismäärästä.
Kun omenat ovat pehmenneet, hajota ne ja marjat sauvasekoittimella. Hillon voi jättää vähän karkeaksi eli jättää jäljelle pieniä omenankappaleita.
Lisää kattilaan vähän kerrallaan sokeria puolet aiemmin laitettujen määrästä eli kolmasosa lopullisesta hillon painosta. Käytä sokerina taloussokerin ja hillosokerin seosta. Niiden suhde riippuu omenoiden laadusta. Hyvä aloitusarvaus on yhtä paljon molempia.
Jatka lämmittämistä varovasti välillä sekoittaen. Kun seos alkaa kiehua, vähennä lämpöä. Laita purkit 150% uuniin puoleksi tunniksi. Anna hillon kiehua kevyesti kuplien tuon puoli tuntia. Keitä purkkien kansia pienessä kattilassa viitisen minuuttia loppuvaiheessa.
Purkita, anna purkkien jäähtyä ja laita sitten jääkaappiin tai kellariin. Älä syö liikaa hilloa purkittamisen lomassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti