Teos alkaa näpsäkällä homoseksikuvauksella. Myöhemmin on pari vastaavaa kohtausta, mutta samaan yksityiskohtaisuuteen ei niissä mennä. Lukijalle tulee mieleen kaupallisuus. Onko tämä myyntiä lisäävä avaus kirjailijan itsensä ajatus vai kustannustoimittajan ehdotus.
Kirjan keskeisin anti suomalaiselle lukijalle on kosovolaisten ihmisten elämä ja Kosovosta Suomeen paenneiden elämä täällä. Sen välineitä ovat päähenkilön äidin naimisiinmenon laaja kuvailu ja perheen elämä Suomessa despoottisen isän komennossa.
Toinen teema ovat päähenkilön ihmissuhteet. Niitä käsitellään erityisesti hänen yhteiselollaan kissan ja myöhemmin häntä vanhemman miehen kanssa. Kissalla on vaihtelevasti kissan ja ihmisen piirteitä ja käyttäytymistä. Tämä osio on kirjan hauskin ja voisi kai sanoa innovatiivisin. Suhde kissaan ajautuu ristiriitoihin ja eroon. Vanhemman miehen kanssa päästään vaikeuksien kautta voittoon.
Teksti on sujuvaa, hyvin kirjoitettua. Jotkin osiot ovat tietoa lisääviä, jotkin - kuten kissa - mielenkiintoisia käsittelytäavaltaan. Kirjoittaja alkaa väsyä loppua kohti. Tapahtumat alkavat olla vähemmän uskottavia, kuin keksimällä keksittyjä luontaisen virran huvetessa.
Statovcin kirja on saanut runsaasti julkisuutta, käännnöksiä, teatterisovituksia jne. Yksi laaja sisällön esittely ja kiittävä arviointi on täällä.
Kustantajan teosesittely on täällä.
Ei muuta kuin lainaamaan. Kannattaa se lukea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti